Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

22 Νοεμβρίου 2019

Νέα δεδομένα για την εξέλιξη μας δίνουν οι «μίνι» ανθρώπινοι εγκέφαλοι από βλαστοκύτταρα


Νέα δεδομένα για την εξέλιξη μας δίνουν οι «μίνι» ανθρώπινοι εγκέφαλοι από βλαστοκύτταρα
 Μίνι» ανθρώπινοι εγκέφαλοι από βλαστοκύτταρα

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου λαμβάνει χώρα με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα, σύμφωνα με νέα μελέτη που χρησιμοποιεί «μίνι - εγκεφάλους» δημιουργημένους από βλαστοκύτταρα.

«Φαίνεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουμε το μυαλό μας, αλλά η τελική κατάσταση που φτάνουμε είναι πιο περίπλοκη», δήλωσε ο καθηγητής Barbara Treutlein, ΕΤΗ της Ζυρίχης, από την Ελβετία στο BBC. «Ίσως χρειασθεί αυτός ο πρόσθετος χρόνος για να γνωρίσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων και να φτάσουμε στις υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες που έχουμε. Βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κύτταρα iPS για να δημιουργήσουν οργανοειδή του εγκεφάλου του ανθρώπου, του χιμπατζή και του μακάκου, με σκοπό να χαρτογραφήσουν τις ουσιαστικές γενετικές και αναπτυξιακές αλλαγές που διαφοροποιούν τον άνθρωπο από άλλα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα.

«Έχουμε σύνθετη γλώσσα και είμαστε σε θέση να έχουμε ικανότητα λογικής αιτιολόγησης ενώ οι χιμπατζήδες όχι. Η μελέτη αυτή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις πολύ σημαντικές διαφορές από την αρχή της ανάπτυξης που έθεσαν τις συνθήκες για τις γνωστικές μας ικανότητες», δήλωσε η Δρ. Madeline Lancaster του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος, ωστόσο, δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκφραση γονιδίων και τη ρύθμισή τους και μέτρησαν την ωρίμανση των νευρώνων σε όλη την πορεία της οργανοειδούς ανάπτυξης. Ανίχνευσαν 98 γονίδια που εκφράστηκαν
διαφορετικά και χαρακτηριστικά γονιδιακής ρύθμισης που ήταν μοναδικά για τον άνθρωπο. Ανακάλυψαν επίσης ότι παρόλο που και οι τρεις «μίνι» εγκέφαλοι αναπτύχθηκαν αρχικά με την ίδια ταχύτητα, όταν τα κύτταρα άρχισαν να εξειδικεύονται σε διαφορετικούς τύπους νευρώνων, τα οργανοειδή του μακάκου αναπτύχθηκαν ταχύτερα, ενώ τα ανθρώπινα οργανοειδή αρκετά αργότερα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το έργο θα προσφέρει έναν «εκτεταμένο πόρο» για να κατευθύνει τη μελλοντική εξερεύνηση στις γενετικές αλλαγές που διαφοροποιούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον εγκέφαλο του χιμπατζή και μάλιστα τονίζεται ότι αυτό θα τους βοηθήσει να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα για το «τι μας κάνει ανθρώπους».

Ο καθηγητής Treutlein και ο Δρ. Lancaster συνεργάζονται μαζί με άλλους για να αναπτύξουν ένα ηθικό πλαίσιο για την έρευνά τους. «Είναι πάντα καλό να σκεφτόμαστε για το μέλλον. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όπου κάποιος έχει δημιουργήσει κάτι πραγματικά ανήθικο και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μετά το γεγονός», δήλωσε ο Lancaster.



Πηγή: BioNews

Καλλιόπη Καγκελάρη - Stagiaire EEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...