Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Νοεμβρίου 2019

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας υπέρ της ευθανασίας σε ακραίες περιπτώσεις


Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας υπέρ της ευθανασίας σε ακραίες περιπτώσεις
Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας υπέρ της ευθανασίας

σε ακραίες περιπτώσεις

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι ο υποβοηθούμενος θάνατος δεν είναι έγκλημα, αν το άτομο το οποίο θέλει να τερματίσει τη ζωή του αντιμετωπίζει «αφόρητη ταλαιπωρία».

Η συγκεκριμένη απόφαση σχετίζεται με την περίπτωση του Ιταλού DJ Fabiano Antoniani, ή DJ Fabo, ο οποίος επέλεξε να πεθάνει σε μία «κλινική ευθανασίας», στην Ελβετία, το 2017.

Ο DJ Fabo έμεινε τυφλός και τετραπληγικός μετά από σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2014. Ο θάνατός του αποτέλεσε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων σε μια χώρα όπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιτίθεται στην ευθανασία. Η Εκκλησία, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στην Ιταλία, θεωρεί την ευθανασία ηθικά απαράδεκτη δολοφονία ενός ατόμου και παραβίαση του νόμου του Θεού.

Τι σημαίνει η νέα αυτή απόφαση;

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας δήλωσε ότι η ευθανασία πρέπει να επιτρέπεται από τον νόμο υπό ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις οποίες η μη αναστρέψιμη κατάσταση ενός ασθενούς «προκαλεί σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία που θεωρείται απαράδεκτη». Το δικαστήριο επανεξετάζει το ζήτημα του υποβοηθούμενου θανάτου και του «νομικού πλαισίου που αφορά το τέλος της ζωής», μετά από την εν λόγω υπόθεση.

Επιπλέον, έχουν υποβληθεί αιτήματα από δικαστήριο του Μιλάνου για τη διευκρίνιση του νόμου σε σχέση με ενδεχόμενες κατηγορίες εναντίον του υποστηρικτή της ευθανασίας Marco Cappato, ο οποίος συνόδευσε τον Antoniani στο ταξίδι του στην Ελβετία.

Ο Cappato, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε ότι η
συγκεκριμένη απόφαση φανερώνει ότι "από σήμερα είμαστε όλοι πιο ελεύθεροι, ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν". "Το συμβούλιο αποφάσισε, όσοι βρίσκονται στην κατάσταση του Fabo έχουν το δικαίωμα να βοηθηθούν", έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Cappato αντιμετώπιζε έως 12 χρόνια φυλάκισης για "υποκινούμενη ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία", αλλά τώρα θα αθωωθεί.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, η ευθανασία ήταν παράνομη, αλλά ο ασθενής είχε το δικαίωμα να αρνηθεί τη φροντίδα. Η εμφανής αντίφαση οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις που δίχασαν τους Ιταλούς. Το κοινοβούλιο της Ιταλίας αναμένεται τώρα να συζητήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Τι συνέβη με τον DJ Fabo;

Στις 13 Ιουνίου 2014, ο Ιταλός παραγωγός μουσικής επέστρεφε σπίτι από μια λέσχη στο Μιλάνο, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και συγκρούστηκε με ένα άλλο όχημα. Ο Antoniani δήλωσε ότι η συντριβή τον άφησε σε έναν κόσμο «σωματικού και ψυχικού πόνου». Αγωνίστηκε για το δικαίωμά του να πεθάνει αλλά, ανίκανος να κερδίσει αυτό το δικαίωμα στην Ιταλία, επέλεξε να τερματίσει τη ζωή του σε μια κλινική ευθανασίας, στην Ελβετία. "Τέλος, είμαι στην Ελβετία και, δυστυχώς, έφτασα εδώ μόνος μου και όχι με τη βοήθεια της χώρας μου", δήλωσε ο Antoniani σε ένα ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πριν από τον θάνατό του. Ο Antoniani πέθανε σε εγκαταστάσεις της «Dignitas», στην Ελβετία, στις 27 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 40 ετών.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η πρώην φίλη του, Valeria Imbrogno, δήλωσε ότι «Αν κάποιος σε αυτές τις συνθήκες ονειρεύεται να πεθάνει στο σπίτι του, θεωρώ ότι είναι άδικο κάποιος άλλος να πρέπει να πει όχι».

Πηγή: BBC

Κυριακή Παπακωνσταντίνου – Stagiaire ΕΕΒ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...