Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

20 Δεκεμβρίου 2018

Άθως το περιβόλι της Παναγίας - Ντοκιμαντέρ



Το Άγιο Όρος είναι μια καταπράσινη χερσόνησος
Το Άγιο όρος - Άθως το περιβόλι της Παναγίας - Ντοκιμαντέρ- μάθημα θρησκευτικών- μοναχισμός-χριστιανική άσκηση
Άθως το περιβόλι της Παναγίας
στεφανωμένη με τη μαρμάρινη κορυφή του Άθω η οποία προβάλει επιβλητική από την Βόρειο Ελλάδα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Ο  Άθως υπήρξε και εξακολουθεί να είναι και σήμερα το μεγαλύτερο  χριστιανικό μοναστικό κέντρο σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας πυρσός  για ολόκληρη την Ορθοδοξία και μια ανεξάντλητη  πηγή πνευματικής δύναμης, εδώ και 1000 χρόνια.  Το Άγιο Όρος είναι ο τόπος όπου διατηρείται  διαχρονικά η αγνότητα της χριστιανική πίστης και σε εποχές κρίσεων, όταν υπήρχε ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η αληθινή πίστη,  οι μοναχοί του Αγίου Όρους υπερασπίστηκαν με σθένος την ακεραιότητα  της χριστιανικής διδασκαλίας και της Ορθόδοξης  Παράδοσης. 

Μοναστική ζωή σημαίνει να σηκώνεις τον σταυρό του μαρτυρίου. Ένας μονάχος είναι κάποιος που σταυρώθηκε με το Χριστό. Οι μοναχοί θεωρούν ότι είναι ζωντανοί επειδή πέρασαν μέσα από τον θάνατο μαζί με το Χριστό. Το παρόν ντοκιμαντέρ[1]  πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στο Περιβόλι της Παναγίας μεταφέροντάς μας εκπληκτικές εικόνες  για τη μοναστηριακή ζωή και το πώς ζούσαν οι μοναχοί πριν από
λίγες δεκαετίες. Τότε που ακόμα δεν είχαν εισβάλει στον ιερό τούτο τόπο οι μηχανές, τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και το ηλεκτρικό.

Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εντέλει και αυτή ακόμη  η  είσοδος  των λίγων και ίσως αναγκαίων   συγχρόνων ανέσεων, δε μειώνει σε τίποτα την ουσία του Αγίου Όρους, που και πάλι παραμένει ένα ειδυλλιακό προπύργιο μοναξιάς και  αναζήτησης της εμπειρίας ότι είσαι ενώπιος ενωπίω με τον μόνο ζωντανό Θεό.

Παράγωγη – σκηνοθεσία : Γιώργος Ζερβουλάκος – Βαγγέλης Σεντράρης
Κείμενα : Γιάννης Πετσόπουλος
Φωτογραφία : Τάκης Ζερβουλάκος
Ήχος:  Γιώργος Σκιαδας 
Κ.Ε.   

[1] https://www.youtube.com/watch?v=Qfh4lj_ouak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...