Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Δεκεμβρίου 2018

«Νόσος» ή «Διαφορετικότητα»; Η ερώτηση της ευγονικής


Νόσος» ή «Διαφορετικότητα»;
Μόλις 100 χρόνια πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευγονική ήταν νόμος. Από το 1907 έως το 1931, η Ιντιάνα,η Καλιφόρνια και 28 άλλα κράτη έκαναν στειρώσεις σε περισσότερους από 64.000 ανθρώπους που θεωρούνταν «ακατάλληλοι» συμπεριλαμβανομένων των διανοητικά ανάπηρων, των μεταναστών, των μαύρων, των φτωχών, των άγαμων μητέρων, των ατόμων με σωματικές αναπηρίες και των ψυχικά ασθενών. Αυτή η αναγκαστική στείρωση εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του 1927 Buck v Bell.
Σήμερα με τις προγεννητικές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξετάσεις, είναι εφικτό να προβλέπουν εκατοντάδες καταστάσεις για το έμβρυο όπως είναι η επικινδυνότητα μια εγκυμοσύνης ή η κληρονομικότητα.

Ένα βίντεο της Jill Rosenbaum σε συνεργασία με το American Experience, περιγράφονται περιπτώσεις που εγείρουν σημαντικά ηθικά ζητήματα. Μία τέτοια περίπτωση ήταν ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης λόγω Tay Sachs. μιας θανατηφόρας ασθένειας. Η ακτιβίστρια Rebecca Cokely που πάσχει από νανισμό εκφράζει την ανησυχία της λέγοντας πως κάποιοι άνθρωποι τερματίζουν την εγκυμοσύνη μετά από διάγνωση του γιατρού πως το παιδί πρόκειται να γεννηθεί με νανισμό, πράγμα που δε θα εμποδίσει το παιδί να έχει μια υγιή ζωή.

H Jill Rosenbaum θέτει κάποια ερωτήματα όπως το τι είναι η νόσος και τι η διαφορετικότητα και ποιος ξέρει να θέσει ηθικά όρια. Αυτά τα ερωτήματα είναι δύσκολα να απαντηθούν από γενετιστές και
βιοηθικούς. Θεωρεί πως τα θέματα αυτά είναι προσωπικά. Κατηγορεί το κίνημα της ευγονικής πως έλαβε αποφάσεις για τους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα το κίνημα ευγονικής δήλωσε ποιες ζωές αξίζει να ζήσουν. Αφετέρου δεν πιστεύει πως πρέπει να απαγορεύσουν στους ανθρώπους να μάθουν πράγματα που τους αφορούν. Τέλος δηλώνει φτάνουμε σε προσπάθεια να γίνουμε τέλειοι και αναρωτιέται πως θα ήταν ο κόσμος δίχως τη διαφορετικότητα.

Πηγή: The Atlantic

Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ

Σχετικές αναρτήσεις
Η Ολισθηρή Πλαγιά Αντιμέτωπη με τον Εαυτό της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...