Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

11 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί οι καναδοί πρέπει να πληρώνονται για τη δωρεά αίματος;

Γιατί οι καναδοί πρέπει να πληρώνονται για τη δωρεά αίματος;Προσφορά αίματος επί πληρωμή
Προσφορά αίματος επί πληρωμή

Μια ιδιωτική εταιρεία που ονομάζεται «Canadian Plasma Resourses» (CPR) άνοιξε πρόσφατα κλινικές στις πόλεις Saskatoon και Moncton στον Καναδά.
Σε αυτά τα μέρη η CPR προσφέρει 50$ σε δωροκάρτες για να κάνουν δωρεά πλάσματος. Αυτό έχει προκαλέσει εθνική συζήτηση σχετικά με την ηθική του να γίνεται δωρεά αίματος επί πληρωμή. Οι άνθρωποι σε όλο τον Καναδά βασίζονται σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία προέρχονται από πλάσμα (PDMP) για τη θεραπεία σοβαρών ανοσολογικών διαταραχών.
Ο Καναδάς έχει τεράστια έλλειψη εγχώριου αίματος και χρειάζεται να εισάγει πάνω από 80% από δωρητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η εξάρτηση θέτει σοβαρούς κινδύνους διότι το αμερικανικό πλάσμα πάει στον πλειοδότη. Το θέμα αυτό επιλήφθηκε η γερουσιαστής Pamela Wallin προτείνοντας ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση αμειβόμενης δωρεάς πλάσματος. Ο νόμος έλεγε: «οι Καναδοί δεν αποτελούν ροή εσόδων για ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος». Το επιχείρημα αυτό δε φαίνεται τόσο ισχυρό όσο το κίνητρο της εταιρείας.
Η πληρωμή θα μπορούσε να ενισχύσει την προσφορά αλλά, η εν λόγω εταιρεία έχει ως στόχο το κέρδος, διότι το πλάσμα που συλλέγει από Καναδούς δότες πωλείται στον πλειοδότη, διότι είναι πιο
προσοδοφόρο για την εταιρεία να εξάγει πλάσμα παρά να εισάγει. Τα ηθικά ζητήματα που τίθενται γύρω από την αμειβόμενη χορηγία περιλαμβάνουν την εμπορευματοποίηση του σώματος.
Η λύση που προτείνεται για να εξασφαλίσει  πως το καναδικό πλάσμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία Καναδών ασθενών είναι οι δωρητές να αποζημιώνονται από ένα δημόσιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως είναι η Υπηρεσία Καναδικού Αίματος (Canadian Blood Services – CBS).
Πηγή: The Conversation
Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...