Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

11 Ιουνίου 2019

Η ηθική εξέλιξη της ανθρωπότητας


Η ηθική εξέλιξη της ανθρωπότητας
Ηθική εξέλιξη της ανθρωπότητας

Οι πρωτόγονοι κάτοικοι του πλανήτη μας, εξ όσων ξέρουμε και από τα αρχαιολογικά ευρήματα, δεν είχαν ούτε αρχές ούτε αξίες και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πώς να επιβιώσουν τρώγοντας ο ένας τον άλλον. Αυτό διήρκεσε για αιώνες. Οι διάφορες ομάδες που συστήθηκαν από τους πρωτόγονους άρχισαν σταδιακά να θέλουν να αρπάξουν και τη γη των άλλων. Το αίμα έτρεχε άφθονο και οι ηθικές αξίες ήταν ανύπαρκτες. Δεν υπήρχε σεβασμός στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Το συμφέρον κυριαρχούσε σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σταδιακά δημιουργήθηκαν και ορισμένες θρησκείες οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες προς τα συμφέροντα των αρχηγών των διαφόρων ομάδων. Οι θρησκείες αυτές δεν αντιπροσώπευαν οποιαδήποτε ηθική. Οι πρόγονοί μας λοιπόν πέρασαν από ειδωλολατρικές θρησκείες και δόγματα που βοηθούσαν να καταστρέψουν κάθε τι αντίθετο με τις συμφεροντολογικές τους επιδιώξεις. Προχωρώντας στη διαδρομή της ιστορίας της ανθρωπότητας θα βρούμε και την Ελλάδα, η οποία αποτελούσε μια εξαίρεση στην πνευματική κατάπτωση των συνανθρώπων τους σε άλλες χώρες αλλά είχαν και εκείνοι ειδωλολατρικές ιδέες με δώδεκα θεούς και συνεχείς αιματηρές συγκρούσεις.
Πέρασε εκείνη η εποχή, ήλθε ο χριστιανισμός που δημιουργούσε μια ελπίδα ότι ο άνθρωπος θα άρχιζε να ενδιαφέρεται για αρχές και αγάπη προς τον συνάνθρωπό του. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Τους διέψευσαν τα γεγονότα που ακολούθησαν περιλαμβανομένων των αιματηρών σταυροφοριών για τους Αγίους Τόπους, για να μην υπενθυμίσουμε και τον τρόπο θανατώσεως του Χριστού. Ακολούθησαν και άλλα γεγονότα λόγω του χριστιανισμού τα οποία αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως ήταν οι σφαγές και των χριστιανών για να διασκεδάζουν οι Ρωμαίοι. Ούτε και οι άλλες θρησκείες που αναπτύχθηκαν, όπως είναι ο Ισλαμισμός, ο Βουδισμός και άλλες, δεν διόρθωσαν την κατάσταση με αποτέλεσμα να συνεχίσει ο άνθρωπος να έχει τα πρωτόγονα στοιχεία και να ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωσή του έστω εις βάρος άλλων. Οι πολεμικές συγκρούσεις δεν έπαυσαν.
Φτάσαμε στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα χώρο την Ευρώπη που υποτίθεται ότι ο χριστιανισμός είχε εξαπλωθεί και αναμενόταν να επηρεάσει τους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν να
έχουμε τις αγριότητες και τα ολοκαυτώματα σε βάρος των Εβραίων που ήταν αδιανόητα εγκλήματα ακόμα και στους πρωτόγονους. Τελείωσε ο πόλεμος με τεράστια αιματοχυσία και υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Δημιουργήθηκαν οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΗΕ για να τα προασπίσουν. Δεν τα προάσπισαν όμως. Εξυπηρετούσαν τους δυνατούς και δεν άγγιζαν τους εγκληματίες φίλους τους όπως είναι η Τουρκία. Η ηθική στις χώρες δεν ανυψώθηκε αισθητά, πήρε απλώς μια άλλη μορφή. Μετατράπηκε σε μαφίες, σε ναρκωτικά, σε παιδεραστές, σε διαφθορά, σε επιδίωξη του χρήματος του πετρελαίου και σε αδικίες όλων των ειδών. Και πιστεύουν πολλοί ότι έχουμε εκπολιτιστεί! Οι Εκκλησίες και οι θρησκείες δεν μας βοήθησαν. Φτάνει να υπενθυμίσουμε ότι όπου επικρατούσαν δικτάτορες όπως τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, και άλλους στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, οι Εκκλησίες ήταν πάντοτε στο πλευρό τους για να διατηρήσουν την επιρροή τους. Δεν βοηθούσαν τα θύματα του φασισμού. Μέχρι και στο τελευταίο πραξικόπημα στην Ελλάδα δεν είδαμε την Εκκλησία να αντιτίθεται στις αυθαιρεσίες της Χούντας. Υπήρξαν φωτεινές εξαιρέσεις όπως η ανάπτυξη της τέχνης και η δράση πνευματικών ανθρώπων που έγραφαν και υποστήριζαν αξίες. Είναι γνωστή και η συμπεριφορά των Ελλήνων έναντι του Καζαντζάκη. Συνεχίστηκαν οι αιματοχυσίες για συμφέροντα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού. Ποιος θα τους κρίνει αυτούς; Κάνουν ορισμένες χειρονομίες για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για το Διεθνές Δίκαιο όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά δεν το λειτουργούν ούτε συμμετέχουν οι ΗΠΑ σε αυτό για να μπορέσει να αποδώσει. Θα μπορούσα να πω πολλά. Αυτά που ανέφερα ήταν απλώς για να δείξω ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ουσιαστικά αποκτήσει ηθική ανά τους αιώνες. Προόδευσε τεχνικά αλλά όχι ηθικά. Δεν κυριάρχησε η ηθική μέχρι τώρα και δεν ξέρω πόσοι αιώνες θα περάσουν για να γίνει ποτέ αυτό. Στο μεταξύ θα ζούμε όπως σήμερα με αρκετές υποκρισίες.

* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...