Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

9 Δεκεμβρίου 2019

Το «Μέτρον άριστον» και η θεωρία των άκρων – βίντεο




Το «Μέτρον άριστον» και η θεωρία των άκρων – βίντεο - Ηθική Φιλοσοφία και Μάθημα Θρησκευτικών
«Μέτρον άριστον»

Το βίντεο της ανάρτησης έχει ως θέμα του το γνωμικό των αρχαίων Ελλήνων «μέτρον άριστον». Η έκφραση αυτή έχει τη σημασία του να χρησιμοποιείς το μέτρο και τη μεσότητα σε ό,τι κάνεις, δηλαδή να υπολογίζεις  ό,τι είναι το καλύτερο σε κάθε περίσταση. Οτιδήποτε ταυτίζεται με το υπερβολικό, το διογκωμένο, το πληθωρικά ακραίο, το οποίο δεν αυτοπεριορίζεται και δεν περιστέλλετε, όχι μόνο δεν περιέχει την έννοια του μέτρου αλλά την καταργεί ολοσχερώς. Απ’ την άλλη πλευρά, οτιδήποτε ανήκει στο άλλο άκρο, δηλαδή στην έλλειψη, είναι το αντίζυγο της υπερβολής. Και η έλλειψη ακυρώνει και καταργεί την έννοια του μέτρου και της μεσότητας. Η έλλειψη ή υπερβολή ενός αγαθού μετατρέπουν συχνά το αγαθό σε δεινόν.

Η θεωρία των άκρων, που πραγματεύεται το βίντεο της ανάρτησης, περιγράφει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας που είναι ο εγωκεντρισμός. Η συμπεριφορά δηλαδή, κατά την οποία ο άνθρωπος πιστεύει ότι η μοναδική σωστή γνώμη  είναι η δική του και ότι αυτός πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής όλων, είναι η εφαρμογή των άκρων στη ζωή μας. Ο άνθρωπος απαρνούμενος κάθε ξένη άποψη, αποφασίζει να κλειστεί στον εαυτό του και να υπερασπίζει τις απόψεις του χωρίς να μπαίνει στον κόπο να τις εξετάζει αν είναι σωστές  ή λανθασμένες. Του  αρκεί απλά για να τις υπερασπιστεί, να υπηρετούν τα δικά του συμφέροντα. Έτσι αποκτούμε ένα χαρακτήρα που δε δέχεται τις διαφορετικές απόψεις και δεν επιδιώκει τη λύση του συμβιβασμού.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη συμπεριφορά γιατί τους απαλλάσσει από τον κόπο να σκέπτονται και να περιπλέκουν τις πληροφορίες στο μυαλό τους. Με αυτό τον τρόπο όμως απορρίπτουν ένα πολύ
σημαντικό κομμάτι κάθε πράγματος αφού υποστηρίζοντας μόνο το ένα άκρο, διαγραφείς αυτόματα το άλλο. Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι, να κάνουν τα άτομα πράγματα που δεν τους αρέσουν, αλλά αυτά που τους αρέσουν να τα πράττουν με μετρό και διάκριση. Τα πάντα γύρω μας έχουν ως κύκλο της  ζωής τους την αμφιταλάντευση ανάμεσα στα δύο άκρα και εν τέλει βρίσκουν την ισορροπία ως μέτρο για να συνεχίσουν να υπάρχουν.  Είναι τελικά προς όφελος μας να έχουμε μετρό στη ζωή μας, γιατί το μετρό πάντοτε υπερισχύει των άκρων,  αφού έχει χαρακτηριστικά που κάθε άκρο ξεχωριστά δεν έχει. 
Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...