Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

29 Δεκεμβρίου 2019

O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»


O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»
O γενετικός έλεγχος εμβρύων ενδέχεται να μην οδηγήσει σε «πιο έξυπνα μωρά»
Η δημιουργία παιδιών «κατά παραγγελία», δηλαδή η «επιλογή» απογόνων στο πλαίσιο της αναπαραγωγικής διαδικασίας, είναι μάλλον απίθανο να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell, δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά, όπως το ύψος ή το IQ, είναι αποτέλεσμα πολλαπλών γονιδίων που συνεργάζονται μαζί με άλλους, μη γενετικούς παράγοντες. Η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει ότι υπάρχουν παράγοντες που εμπλέκονται στην κληρονομικότητα σύνθετων χαρακτηριστικών εκτός από τα γονίδια δηλαδή.

Συγκεκριμένα, παρά την τεράστια πρόοδο στην κατανόηση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων των πολλαπλών γονιδίων σε σύνθετα χαρακτηριστικά στους ανθρώπους, ερευνητές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, κατέδειξαν ότι η επιλογή εμβρύων με βάση τη γενετική τους προδιάθεση σε χαρακτηριστικά, όπως είναι το ύψος και ο δείκτης νοημοσύνης, δεν είχε τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν προσομοιώσεις υπολογιστών χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα ανθρώπων για να δημιουργήσουν γονιδιωματικά προφίλ υποθετικών εμβρύων. Η ομάδα εργάστηκε με την υπόθεση ότι κάθε ζευγάρι θα έχει 10 έμβρυα για να επιλέξει και το ένα με την «κορυφαία βαθμολογία» θα επιλεγεί τελικώς για εμφύτευση.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα ήταν σχετικά μικρά, με το IQ να αυξάνεται κατά τρία σημεία κατά μέσο όρο και το ύψος να αυξάνεται κατά τρία περίπου εκατοστά. Σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο, όπου ένα ζευγάρι έχει πέντε έμβρυα, αυτά τα αριθμητικά
στοιχεία είναι ακόμη χαμηλότερα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι ακόμη και αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι εγγυημένα, καθώς υπάρχουν πολλά για αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι απρόβλεπτα.

Η νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει τον έλεγχο των εμβρύων μόνο για να αποτρέψει τα παιδιά να κληρονομήσουν σοβαρές ασθένειες. Κάποιες άλλες χώρες δεν διαθέτουν συγκεκριμένους κανονισμούς ή κατευθυντήριες γραμμές. 

Πηγή: BioNews

Κυριακή Παπακωνσταντίνου - Stagiaire EEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...