Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Ιανουαρίου 2020

Τεχνητή νοημοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα;


του Adam Lashinsky
 
Τεχνητή νοημοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα;
Τεχνητή νοημοσύνη: Μύθος ή πραγματικότητα;



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεχνολογικές τάσεις προκαλούν ενθουσιασμό. Τις πρώτες μέρες του διαδικτύου αρκούσε να βάλεις τη λέξη “dotcom” πλάι στο όνομα μιας εταιρείας για να ανέβει η τιμή της μετοχής της. Η υπολογιστική cloud, τα μεγάλα δεδομένα, και τα κρυπτονομίσματα είχαν την τιμητική τους τα τελευταία χρόνια. Κάθε τάση φέρνει την υπόσχεση τεχνολογικών εξελίξεων, ενθουσιασμένους επενδυτές, και συμβούλους που προσφέρονται να σας διαφωτίσουν – με το αζημίωτο, βεβαίως…
Σήμερα, ο όρος που φαίνεται να ηγείται των τεχνολογικών τάσεων είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Και ακριβώς επειδή οι υποσχέσεις για τα μελλοντικά επιτεύγματα είναι τόσο μεγάλες, οι εταιρείες κινδυνεύουν, τρέφοντας υπέρμετρες ελπίδες και χάνοντας χρήμα προσπαθώντας να εφαρμόσουν την τεχνολογία σε προβλήματα που αυτή δεν μπορεί να επιλύσει.
Οι ανησυχητικές ενδείξεις πληθαίνουν. Οι venture capitalists είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Πέρυσι, ενίσχυσαν 1.028 νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονταν με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το 2013 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 291, σύμφωνα με τη PitchBook. 26 από τις εταιρείες αυτές είχαν τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη» στην επωνυμία τους, σε σύγκριση με τη μόλις μία εταιρεία πέντε χρόνια πριν.
Παράλληλα, πληθαίνουν τα συνέδρια που υπόσχονται να εξηγήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στον αστοιχείωτο μάνατζερ. Στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η ατζέντα φέτος περιλαμβάνει 11 πάνελ με τίτλο που αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Και το Φόρουμ Global Tech που διοργάνωσε το Fortune στην Κίνα πέρυσι κυριαρχείτο από συζητήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Αν οι υποστηρικτές δεν είναι προσεκτικοί, θα μετατρέψουν την τεχνητή νοημοσύνη σε μια περίπτωση σαν το Bitcoin» λέει ο Michael Schrage, ερευνητής στην Πρωτοβουλία για την Ψηφιακή Οικονομία του MIT.
Αναμφίβολα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι περισσότερο και ουσιαστικότερο από μια μόδα.
Αντιπροσωπεύει έναν εντελώς νέο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ενισχύοντας τις υπάρχουσες τάσεις του αυτοματισμού, της βιομηχανικής παρακολούθησης βάσει αισθητήρων, και της αλγοριθμικής ανάλυσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι νέες τεχνικές της τεχνητής νοημοσύνης – σε συνδυασμό με την ταχύτερη υπολογιστική ισχύ και τη συσσώρευση ψηφιοποιημένων δεδομένων – σημαίνουν ότι για πρώτη φορά οι υπολογιστές
μαθαίνουν τα καθήκοντα που απαιτούν απ’ αυτούς οι άνθρωποι, και δεν υλοποιούν απλώς τις εντολές τους.
Όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε υπάρχουσα τεχνολογία, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη. Τα αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό είναι το τέλειο παράδειγμα. Διαθέτουμε ήδη την τεχνολογία ώστε αυτά να λειτουργούν υπό τέλειες συνθήκες, αλλά όπως παραδέχεται και ο John Krafcik – διευθύνων σύμβουλος της Waymo, θυγατρικής της Alphabet – τα οχήματα αυτά δεν θα είναι ποτέ εφικτό να κινούνται υπό όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς κάποια ανθρώπινη παρέμβαση.
Επιπλέον, οι υπολογιστές είναι πολύ καλοί στο να μαθαίνουν σαφώς καθορισμένα καθήκοντα, όπως π.χ. ο προσδιορισμός ανθρώπων σε φωτογραφίες ή η απομαγνητοφώνηση ομιλίας. Όμως, η κατανόηση των ανθρώπινων κινήτρων ή η εξαγωγή σύνθετων συμπερασμάτων από ένα κείμενο είναι ενέργειες στις οποίες οι υπολογιστές δεν μπορούν να αποδώσουν, και απαιτείται ανθρώπινη εργασία για να εκτελεστούν.
Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί χρόνος για να μάθουμε εάν οι εταιρείες θα κατανοήσουν και θα εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, ή η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποδειχθεί άλλο ένα πανάκριβο επιχειρηματικό φιάσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...