Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

18 Ιανουαρίου 2020

Αντριάνα Ιλιέσκου: η γηραιότερη μητέρα του κόσμου

Αντριάνα Ιλιέσκου: η γηραιότερη μητέρα του κόσμου
Πρώτη φορά μαμά στα 66! Θα το επαναλάβει στα 72;
 
Το 2005, η Αντριάνα Ιλιέσκου σε ηλικία 66 ετών έγινε η γηραιότερη μητέρα του κόσμου, καθώς κυοφόρησε και γέννησε ένα παιδί κάνοντας χρήση των τεχνικών της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έξι χρόνια αργότερα, θα δηλώσει ότι θα ήθελε να γίνει και πάλι μητέρα: «Ιατρικώς μπορεί να γίνει. Είμαι καλά και υγιής και πιστεύω ότι θα μπορέσω να κάνω άλλο ένα παιδί στο μέλλον. Προς το παρόν δε βιάζομαι» δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» η Ιλιέσκου.
Συγγραφέας και καθηγήτρια της Ρουμανικής Λογοτεχνίας, η Ιλιέσκου υποβλήθηκε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης µε αποτέλεσα να μείνει έγκυος σε τρίδυµα. Το ένα από τα τρία έμβρυα πέθανε τη δέκατη εβδομάδα της κύησης και το δεύτερο την 33η. Τελικά το τρίτο έμβρυο, ένα κοριτσάκι, γεννήθηκε πρόωρα έξι εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης της, με καισαρική τομή, όταν διαπιστώθηκε ότι το δεύτερο έμβρυο που κυοφορούσε είχε αποβιώσει μέσα στη μήτρα της.
 Η Αντριάνα Ιλιέσκου γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια από μορφωμένους γονείς, παντρεύτηκε  σε νεαρή ηλικία και στα 20 έμεινε έγκυος. Οι γιατροί τότε της συνέστησαν να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης καθώς είχε μόλις ανακάμψει από φυματίωση και φοβούνταν για την υγεία του μωρού. Εκείνη συμφώνησε απρόθυμα.
Ο σύζυγος της την άφησε όταν ήταν 24 χρόνων. Δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ καθώς αφοσιώθηκε στην ακαδημαϊκή της καριέρα. «Δε θα μπορούσα ακόμη και να σκεφτώ ένα παιδί, με τους ρυθμούς που δούλευα «λέει. «Αλλά, από την ηλικία των 37, αφού ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου, ήμουν έτοιμη να αποκτήσω ένα. Δεν υπήρχε όμως η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης τότε» .
Όταν ο δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου καθαιρέθηκε το 1989, η Adriana ήταν πολύ μεγάλη για να αποκτήσει ένα παιδί με φυσικό τρόπο. Στα 57 της η εξωσωματική άρχισε να εφαρμόζεται και στη Ρουμανία. Η πρώτη της εγκυμοσύνη το 2000 απέτυχε και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Δρ Bodgan Marinescu κατάφερε τον Ιανουάριο του 2005 να γεννήσει την Ελίζα.
Η απόφαση της να γίνει μητέρα στα 66, δίχασε την κοινή γνώμη. Η γέννηση από την υπερήλικα μητέρα δημιούργησε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αρκετοί
υποστήριξαν ότι γεννήθηκε ένα παιδί που σε μερικά χρόνια θα μείνει ορφανό, ενώ αμφισβητούν κατά πόσο η σχέση μάνας - παιδιού - εξαιτίας της διαφοράς ηλικίας - είναι ευνοϊκή για την ψυχική και διανοητική υγεία του παιδιού. Επίσης πολλοί προκρίνοντας το συμφέρον του παιδιού, θεωρούν πως η δημιουργία αυτών των μωρών παραβιάζει το βασικό τους δικαίωμα: να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να αποτελούν το επίκεντρο της περιέργειας του περίγυρού τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προβληματισμός αυτός οδήγησε αρκετές χώρες να θεσπίσουν ηλικιακά όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται στη μητέρα να κάνει χρήση των μεθόδων της τεχνητής γονιμοποίησης.
ΠΗΓΕΣ:
https://www.kathimerini.gr/206502/article/epikairothta/kosmos/mhtera-se-hlikia-66-xronwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...