Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Απριλίου 2020

Ανοίγει η πόρτα για την επέκταση του υποβοηθούμενου θανάτου στον Καναδά

Ανοίγει η πόρτα για την επέκταση
του υποβοηθούμενου θανάτου στον Καναδά

Η καναδική κυβέρνηση έχει υποβάλει νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιατρικού βοηθού θανάτου σε μη-τελικού σταδίου ασθενείς. Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα στους Kαναδούς με εκφυλιστικές ασθένειες όπως η εγκεφαλική παράλυση επιτρέποντάς τους να αναζητήσουν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο.
Η υπουργός Υγείας Patty Hajdu δήλωσε ότι η πρόταση θα προστατεύσει τους ευάλωτους ανθρώπους, ενώ παράλληλα θα δίνει αυτονομία στους Καναδούς. Εισήχθη στο κοινοβούλιο πριν μερικές εβδομάδες και έχει διακομματική στήριξη.
Η νομοθεσία επισπεύσθηκε από μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Κεμπέκ το 2019, η οποία αφαίρεσε την προϋπόθεση να αποδεικνύεται ότι ο φυσικός θάνατος θα ήταν "εύλογα προβλέψιμος" προκειμένου να τερματιστεί η ζωή. Η δικαστής Christine Baudouin δήλωσε ότι η απαίτηση του νομοσχεδίου παραβίαζε «τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου» και επομένως ήταν αντισυνταγματική.
Οι ενάγοντες Nicole Gladu, 74 ετών, και Jean Truchon, 51 ετών, της υπόθεσης το περασμένο Φθινόπωρο, είχαν εκφυλιστικές ασθένειες που είχαν επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να έχουν χάσει όλη την αυτονομία τους. Έζησαν επίπονη και ανεπανόρθωτη ταλαιπωρία, υποστήριξε ο δικηγόρος τους Jean-Pierre Ménard. Ο κ. Truchon είχε εγκεφαλική παράλυση και η κ. Gladu είχε σύνδρομο μετά από πολιομυελίτιδα και οι δύο ήθελαν ιατρική βοήθεια για να τερματίσουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, υποστηρικτές για άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Καναδών με Αναπηρίες, δήλωσαν ότι η απόφαση του δικαστηρίου έστειλε το μήνυμα ότι «η αναπηρία είναι μοίρα χειρότερη από το θάνατο». Κάλεσαν την κυβέρνηση να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου
του Κεμπέκ, την οποία αρνήθηκε να κάνει.
Η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Justin Trudeau προώθησε το νομοσχέδιο για την ευθανασία. Βάσει αυτού δημιουργείται ένα σύστημα δύο διαδρομών για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας ενός ατόμου. Ένα τμήμα για τους ανθρώπους που είναι τελικού σταδίου άρρωστοι και ένα τμήμα για τους ανθρώπους που δεν είναι. Οι ασθενείς σε αμφότερα τα στοιχεία πρέπει να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν «αφόρητη» ταλαιπωρία. Το νομοσχέδιο θα αποκλείει ρητά την επιλεξιμότητα για τα άτομα που πάσχουν αποκλειστικά από ψυχικές ασθένειες. Η κυβέρνηση μειοψηφίας θα χρειαστεί την υποστήριξη βουλευτών από άλλα κόμματα για να περάσει το νομοσχέδιο. Ο ηγέτης της NDP Jagmeet Singh έχει προηγουμένως δηλώσει την υποστήριξη για την επέκταση της υποβοήθησης του θανάτου.
Ο Καναδάς κατέστησε νόμιμο τον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο με νόμο τον Σεπτέμβριο του 2016, καθιστώντας τη χώρα ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να βοηθήσει ιατρικό προσωπικό τους άρρωστους ανθρώπους να πεθάνουν. Περισσότεροι από 13.000 Καναδοί έχουν επιλέξει το θάνατο με ιατρική υποβοήθηση, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το υπουργείο δικαιοσύνης. Τα δύο τρίτα των ασθενών που έλαβαν υποβοηθούμενη ευθανασία ανέφεραν τον καρκίνο ως υποκείμενο λόγο, ακολουθούμενο από νευρολογικές παθήσεις και καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές καταστάσεις.
Οι θάνατοι που υποβάλλονται σε ιατρική υποβοήθηση αντιστοιχούν στο 1,89% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2019. Οι προτεινόμενες αλλαγές του νομοσχεδίου διευκολύνουν επίσης κάποιες διασφαλίσεις για άτομα που είναι τελικού σταδίου άρρωστοι, όπως η δυνατότητα προηγμένης συγκατάθεσης για άτομα που πεθαίνουν, αλλά ενδέχεται να χάσουν την ικανότητα παροχής συγκατάθεσης στην πορεία της νόσου.
Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, οι ασθενείς με νοσήματα όπως η άνοια ήταν επιλέξιμοι για θάνατο με ιατρική υποβοήθηση, αλλά έπρεπε να το επιλέξουν πριν χάσουν την ικανότητά τους να δώσουν νόμιμα τη συγκατάθεσή τους. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό το κριτήριο οδήγησε τους ανθρώπους να τερματίσουν τη ζωή τους νωρίτερα, χάνοντας την ευκαιρία να ζήσουν το φυσιολογικό χρόνο διαύγειας που τους απέμενε.

Πηγή: BBC News
Δημήτριος Λυγνός - Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...