Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

15 Απριλίου 2020

«Πάτμος, το ιερό νησί» - Ντοκιμαντέρ


«Πάτμος, το ιερό νησί»  - Ντοκιμαντέρ - Ορθόδοξος μοναχισμός  - "Patmos, the holy island" - Documentary - Orthodox monasticism
Πάτμος, το ιερό νησί
Η Πάτμος,[1]  το ιερό νησί της Αποκάλυψης, αποτελεί έναν μοναδικό  μέρος όπου συνδυάζεται ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και η φυσική ομορφιά με τον μυστικισμό και την κατάνυξη. Η Πάτμος είναι  ένα νησί του Αιγαίου Πελάγους υπαγόμενο, κατά τους αρχαίους Έλληνες, στις Νότιες Σποράδες, κατά δε τη σύγχρονη πολιτική διαίρεση της χώρας στα Δωδεκάνησα.

Αποκαλείται ιερό νησί, γιατί πάνω σε αυτό έζησε εξόριστος  ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού,   ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος,  όπου και συνέγραψε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης. Αργότερα ο  Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου η οποία έκτοτε  αποτέλεσε ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο και έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το  βίντεο που παρουσιάζουμε,[2] είναι το δεύτερο επεισόδιο της σειράς των  Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Φωτεινά Μονοπάτια», με τίτλο: «Πάτμος, το ιερό νησί».  Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ προσπαθούν να  μας γνωρίσουν την ιστορία της Ιεράς Μόνης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου η οποία  δημιουργήθηκε περίπου πριν από 900 χρόνια και συνεχίζει αδιάκοπα  ακόμα μέχρι και σήμερα  να είναι  ένας ισχυρός θεματοφύλακας της χριστιανικής παράδοσης,  αλλά  και των πολιτιστικών θησαυρών της Ορθοδοξίας.   Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ  τονίζουν ότι η φήμη της Πάτμου  εκπηγάζει από τον μυστικό ιερό απόηχο που αναβλύζει από το ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, συμπληρώνοντας
παράλληλα, ότι η «περιήγησή μας στο μοναστήρι της Πάτμου, ισοδυναμεί μ’ ένα ταξίδι στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Η ιστορία της Μονής, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μουσείο, η Βιβλιοθήκη αλλά και το εργαστήρι συντήρησης έργων Τέχνης, συνθέτουν την εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης-προσκυνητής του ιερού νησιού της Πάτμου».

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας
Σενάριο: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς
Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας – Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης – Ανδρέας Σπερδούλης
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης Γραμματεία: Ζωή Μπιλιάλη
Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...