Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

28 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός - προσπάθειες επίσπευσης της παραγωγής εμβολίων

Κορωνοϊός  προσπάθειες επίσπευσης της παραγωγής εμβολίων
Κορωνοϊός
προσπάθειες επίσπευσης της παραγωγής εμβολίων

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο της STAT, οι προσπάθειες των επιστημόνων να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό φαίνεται να μην ακολουθούν την παραδοσιακή διαδικασία, παραλείποντας το στάδιο των πειραματικών εφαρμογών του σε ζώα.
Η τρέχουσα πραγματικότητα απαιτεί νέες προσεγγίσεις. Όπως επισημαίνει ο MarkFeinberg, της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Εμβολίου του AIDS, «Το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα ενός εμβολίου κυμαίνεται από 15 έως 20 χρόνια. Όταν δημοσιεύονται προβλέψεις που αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν με ενάμιση μόλις χρόνο αναφορικά προς το εμβόλιο του κορωνοϊού … δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος χωρίς την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων».
Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω θέση διαμορφώνεται ως απόρροια των αναγκών της εποχής, δεν φαίνεται να πείθει όλους τους επιστήμονες βιοηθικής. Σύμφωνα, ωστόσο, με σχετικό email του JonathanKimmelman, διευθυντή της μονάδας βιοιατρικής ηθικής του πανεπιστημίου McGill, στη STAT «Οι εξάρσεις και οι εθνικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης συχνά δημιουργούν πίεση οδηγώντας στην αναστολή δικαιωμάτων, βασικών και/ή φυσιολογικών κανόνων ηθικής συμπεριφοράς. Συχνά οι
αποφάσεις μας να πράξουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο φαίνεται να στερούνται φρόνησης, όταν εξετάζονται αναδρομικά».
Ο απολογισμός αναφέρει μέχρι στιγμής το σχηματισμό περισσότερων από 24 υποψήφιων εμβολίων για τον εν λόγω ιό, ενώ η ιατρική κοινότητα αναμένει την απαραίτητη δοκιμή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Moderna, γνωστή φαρμακευτική εταιρία, η οποία έχει αναπτύξει ένα υποψήφιο εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να συλλέγει εθελοντικό δείγμα ηλικίας 18-55 χρονών προσφέροντάς του το συνολικό ποσό των $1,100 για όλες τις απαραίτητες επισκέψεις του. Ως απόρροια όλων των παραπάνω πληροφοριών, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πτώση ή τη στασιμότητα της αγοράς μετοχών, οι τιμές των τελευταίων που σχετίζονται με φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν αναπτύξει σχετικά εμβόλια, έχουν εκτοξευθεί.

Πηγή: Bioedge
Λυδία Τσιακίρη - Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...