Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

5 Οκτωβρίου 2018

Μπορεί η βιοτεχνολογία να φτιάξει «Βιονικό άνθρωπο»;


Μπορεί η βιοτεχνολογία να φτιάξει «Βιονικό άνθρωπο»; - Βιοηθική – τεχνητή νοημοσύνη - Can biotechnology make "Bionic Man"? - Bioethics - Artificial Intelligence -ηθική - μάθημα θρησκευτικών
Βιονικός άνθρωπος
Βιονικός άνθρωπος: Δεν είναι ένας περίεργος, θαυμαστός και παράλληλα ανατριχιαστικός τρόπος μετάβασης προς η αθανασία; 

Διαχρονικά, έχουμε δει σε πολλά μυθιστορήματα, δοξασίες αλλά και κινηματογραφικές ταινίες να δείχνουν ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φτιαγμένα με τεχνολογικά μέσα. Υπάρχει άραγε δυνατότητα να βελτιωθεί το είδος του ανθρώπου μέσω τεχνολογίας; Μπορεί για παράδειγμα ένας άνθρωπος να βλέπει πολύ μακριά, να ακούει ήχους σε συχνότητες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν,  να μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από αυτοκίνητο;  Βέβαια η αρχή έχει γίνει ήδη, αφού βλέπουμε ιατρικές εφαρμογές αποκατάστασης οργάνων, ή βελτίωσης όρασης και ακοής να εφαρμόζονται πλέον ευρύτατα.

Βιονικοί τένοντες, τεχνητό δέρμα που επαναφέρει  την αίσθηση της αφής, τεχνητός εγκέφαλος και μικροτσίπ που αποκαθιστούν την όραση των τυφλών είναι μερικά από τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα που συνθέτουν τον βιονικό άνθρωπο.    Μέλη και ιστοί που έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα μπορούν να επιδιορθωθούν χάρη στη προηγμένη τεχνολογία της  εποχής μας, σώζοντας ή ακόμα και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

Σε διάφορα πανεπιστήμια και εργαστήρια στον κόσμο πραγματοποιούνται  έρευνες για την δημιουργία τέτοιων μελών.

Για παράδειγμα Αυστραλοί επιστήμονες στο πανεπιστήμιο «Λα Τρόμπι» έχουν σχεδιάσει ένα εμφύτευμα το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως το ανθρώπινο αυτί και είναι ικανό να αναγνωρίσει ήχους σε
θορυβώδες περιβάλλον. Το εμφύτευμα αυτό βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.     Στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έχει δημιουργηθεί από επιστήμονες ένα μικροτσίπ το οποίο εμφυτεύεται στον εγκέφαλο με σκοπό την αποκατάσταση της μνήμης. Το μικροτσίπ αυτό έχει δοκιμαστεί με ιστό από εγκέφαλο ποντικιών.

Οι δύο κυριότερες αιτίες τύφλωσης είναι η μελαχρωστική  αμφιβληστροπάθεια  και η εκφύλιση ωχράς κυλίδας. Γιατροί στην Γερμανία κατάφεραν να αποκαταστήσουν την όραση σε τρεις τυφλούς ασθενείς εμφυτεύοντας  τσιπάκια στον αμφιβληστροειδή τους. Οι μικροεπεξεργαστές αυτοί διαθέτουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες παρόμοιους με αυτούς των ψηφιακών μηχανών. Όταν τους χτυπά το φως παράγουν ηλεκτρικές ώσεις που μεταφέρονται στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον εγκέφαλο. Στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ερευνητές ετοιμάζουν τεχνητούς τένοντες από πλαστικές ίνες που μπορούν να περιστρέφονται. Οι τένοντες αυτοί  βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα στο ότι σε μερικά χρόνια  οι σημερινές συσκευές χειρός θα είναι τόσο μικρές που θα μπορούν να φορεθούν όπως ένα βραχιόλι για παράδειγμα. Αλλά για στοιχεία τα οποία μπορούν να συνοψιστούν μέσα σε πολύ λίγα «bytes» όπως είναι τα διαβατήρια, θα είναι πολύ πιο πρακτική η χειρουργική τοποθέτησή τους μέσα στον οργανισμό μας. Με άλλα λόγια ίσως να μην είναι τόσο μακριά η εποχή κατά την οποία αισθητήρες τοποθετημένοι σε διάφορους δημόσιους χώρους, θα είναι σε θέση να ελέγχουν κάθε κίνησή μας.


Είναι το απόλυτο αντιτρομοκρατικό εργαλείο;


Αν τελικά αρχίσουν να πωλούνται τα «φυτευτά gadgets» αυτά θα χάσουμε την ανθρώπινη φύση μας και θα καταλήξουμε να είμαστε μισοί άνθρωποι και μισοί μηχανές. Η ειρωνεία είναι πως όταν επέλθει ο βιολογικός μας θάνατος τα εμφυτεύματα αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν ξένα σώματα.


Δεν είναι ένας περίεργος, θαυμαστός και παράλληλα ανατριχιαστικός τρόπος μετάβασης προς η αθανασία;

https://doukasbiotechproject.wordpress.com/%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%83/

Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...