Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

25 Ιανουαρίου 2019

Μεγάλες εκτάσεις του τροπικού δάσους στην Βραζιλία κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία τους


Μεγάλες εκτάσεις του τροπικού δάσους στην Βραζιλία κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία τους - Κινδυνεύουν τα τροπικά δάση στην Βραζιλία- Βιοηθική και ηθική προσσέγγιση - οικολογική κρίση - Μάθημα θρηκσευτικων
Κινδυνεύουν τα τροπικά δάση στην Βραζιλία
Έως και 15 εκατομμύρια εκτάρια του Αμαζονίου κινδυνεύουν να χάσουν τη νομική τους προστασία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Chalmers  και του Royal Institute of Technology της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο από 4 φορές τη συνολική δασική έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Flavio Freitos αναφέρει  στο τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, πως η Βραζιλία έχει ευνοϊκές συνθήκες για της αύξηση της παραγωγής της ξηράς, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Εάν όμως αποδυναμωθούν οι νομικές προστασίες για τη φύση, η αγροτική ανάπτυξη θα βασίζονταν στην αύξηση του μεγέθους της γεωργικής γης, αντί να αυξάνεται η παραγωγή σε εκτάσεις που ήδη χρησιμοποιούνται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πολύτιμα, φυσικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα. Επίσης, θα οδηγούσε σε εκτεταμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, καθώς μεγάλο μέρος του Αμαζονίου καλύπτεται από δάση.

Στη Βραζιλία υπάρχει μια νομοθετική απαίτηση, ότι οι ιδιοκτήτες γης ορίζουν ένα συγκεκριμένο τμήμα γης τους για την προστασία της βλάστησης. Οι ιδιώτες γης μπορούν  να χρησιμοποιούν έως 20% της γης τους για τη γεωργία σε κράτη τα οποία βρίσκονται στον Αμαζόνιο· οι υπόλοιπες εκτάσεις γης προορίζονται για τη φύση. Αλλά ο νόμος περιέχει μια παράγραφο που επιτρέπει στα κράτη να μειώσουν αυτόν τον περιορισμό χρήσης γης, αν πάνω από το 65% του εδάφους του κράτους προστατεύεται από δημόσιες εκτάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 6,5 και 15,4 εκατομμυρίων εκταρίων θα μπορούσαν να χάσουν την προστασία
που είχαν έως σήμερα. Συγκριτικά, η συνολική δασική έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 3,17 εκατομμύρια εκτάρια. Οι περιοχές που μπορούν να διατεθούν νόμιμα στη γεωργία αποτελείται από τροπικά δάση, τα οποία διατηρούν υψηλές τιμές βιοποικιλότητας. Επιπλέον, η τροπική αποδάσωση προκαλεί μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ή να αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου. Εκτός από τα νομικά μέτρα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις γης, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου μέσω περιορισμών, αναφέρει ο Flavio Freitos.


Πηγή: ScienceDaily

Αικατερίνη Χαλικιά - Stagiaire ΕΕΒ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...