Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

31 Ιανουαρίου 2019

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση της θνησιμότητας των ασθενών με σήψη


Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση της θνησιμότητας των ασθενών με σήψη - investigations into artificial intelligence - Βιοηθική
Η τεχνητή νοημοσύνη για την

αντιμετώπιση της σήψης
Μία νέα μελέτη από ομάδα ερευνητών στο Imperial College London προτείνει ότι ένα σύστημα κατασκευασμένο με τη χρήση ενισχυτικής μάθησης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από σήψη.

Η σήψη εξακολουθεί να αποτελεί τη τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και το κύριο αίτιο θνησιμότητας στα νοσοκομεία. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κύρια αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι οι τρέχουσες πρακτικές αντιμετώπισης της σήψης είναι υποβέλτιστες και πολλές φορές τείνουν να επιδεινώνουν την κατάσταση των ασθενών.

Η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στην ενισχυτική μάθηση, ονόματι Artificial Intelligence Clinician. Οι ερευνητές έβαλαν στο σύστημα δεδομένα σχετικά με τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκαν 96,156 ασθενείς με σήψη σε 133 μονάδες εντατικής θεραπείας στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν τα μέσα αντιμετώπισης που επιστρατεύθηκαν μέσα στις πρώτες 72 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το AI Clinician βασισμένο σε αυτά τα δεδομένα επιλέγει τη βέλτιστη δυνατή στρατηγική αντιμετώπισης. Ο τελικός στόχος του συστήματος είναι η επιβίωση του ασθενή μετά από 90 ημέρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επιλογή θεραπείας από το σύστημα είναι αποτελεσματικότερη από την
επιλογή των ιατρών, καθώς το μοντέλο παρέχει εξατομικευμένες επιλογές στρατηγικών αντιμετώπισης. Αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι η θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη σε περιπτώσεις ασθενών όπου η επιλογή θεραπείας του ιατρού ευθυγραμμιζόταν με την επιλογή του AI Clinician.


Πηγή: Nature
Τρισεύγενη Παπακωνσταντίνου - Stagiaire EEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...