Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

15 Ιουλίου 2019

Ο Ιουδαϊσμός – Βίντεο




Ο Ιουδαϊσμός – Βίντεο - θρησκευμάτα και Μάθημα των Θρησκευτικών
Ο Ιουδαϊσμός

Ο Ιουδαϊσμός είναι η παραδοσιακή θρησκεία των Εβραίων και έχει περίπου 15 εκατομμύρια πιστούς σε όλο τοv κόσμο, γεγονός που τον κατατάσσει ως τη δωδέκατη σε τάξη μεγέθους μονοθεϊστική θρησκεία και μία από τις αρχαιότερες θρησκευτικές παραδόσεις που τελούνται στον σύγχρονο κόσμο. Οι αξίες και η ιστορία του εβραϊκού λαού συνιστούν το μείζον θεμέλιο των άλλων Αβρααμικών θρησκειών όπως είναι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ.
Οι βασικές διδασκαλίες του Ιουδαϊσμού είναι οι εξής: Ο Θεός είναι ένας και μοναδικός  παντογνώστης, παντοδύναμος, πανάγαθος, υπερβατικός Θεός, יהוה (ΓΧΒΧ), που αποδίδεται στα ελληνικά ως Ιεχωβά ή Γιαχβέ, ο οποίος δημιούργησε το σύμπαν και συνεχίζει να το κυβερνά. Ό,τι δημιούργησε ο Θεός εξάπαντος είναι πολύ καλό. Το κακό είναι μια κατάσταση, στην οποία περιέρχεται ο κόσμος από την κακή χρήση της ελευθερίας του ανθρώπου.  Όσον αφορά τώρα τη  δημιουργία του ανθρώπου, ο άνθρωπος δημιουργείται ως μια ενιαία ψυχοσωματική ενότητα. Η απόπειρα  όμως αυτοθεοποίησης του ανθρώπου είχε ως αποτέλεσμα την πτώση, τον αποχωρισμό του από τον Θεό που είναι η πηγή της ζωής, και άρα τον θάνατο. Τέλος μετά τη δημιουργία του κόσμου το κύριο έργο του Θεού συνίσταται στη σωτηρία του  κόσμου και του ανθρώπου.
Η κεντρική αυθεντία στον Ιουδαϊσμό  δεν αποδίδεται σε κάποιο άτομο αλλά μάλλον στις ιερές Γραφές
(Τανάκ) και στις μακραίωνες παραδόσεις (Χαλακά). Επίσης σύμφωνα με την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, ο Θεός εγκαθίδρυσε μια διαθήκη με τον εβραϊκό λαό και του αποκάλυψε τους νόμους Του και τις εντολές Του με τη μορφή της Τορά (συνήθως αναφέρεται και ως "Μωσαϊκός Νόμος"). Οι πιστοί Ιουδαίοι πρέπει να μελετούν την Τορά και να τηρούν τους νόμους και τις εντολές που εμπεριέχονται μέσα σε αυτή. Στο βίντεο της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιες στιγμές από τις ιουδαϊκές θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Κ.Ε.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%8A%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...