Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

18 Ιουλίου 2019

Λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει ποια είναι τα σωστά έμβρυα για εξωσωματική γονιμοποίηση


Λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει ποια είναι τα σωστά έμβρυα για εξωσωματική γονιμοποίηση - Τεχνητή νοημοσύνη και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει ποια είναι τα σωστά έμβρυα…

Ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει λογισμικό που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να κρίνεί βαθμολογικά τα έμβρυα, με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NPJ Digital Medicine, μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornel της Νέας Υόρκης, υπέδειξε ένα δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης της Google, για την αξιολόγηση εμβρύων μόλις πέντε ημερών. Ο αλγόριθμος, που ονομάζεται STORK, αναπτύχθηκε βασιζόμενος σε ηχογραφήσεις ανάπτυξης περισσότερων από 10.000 έμβρυα. Η ταξινόμησή εμβρύων αποτελεί ένα τυπικό εργαλείο για την επιλογή κάποιων εξ αυτών στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), - τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται πρώτα έχοντας υψηλή βαθμολογία, είναι όσα παρουσιάζουν συμμετρία, υψηλό αριθμό κυττάρων και χαμηλό κατακερματισμό. Ωστόσο, αυτές οι μορφολογικές εκτιμήσεις είναι χρονοβόρες και υποκειμενικές, με πληθώρα εμβρυολόγων να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Τα συστήματα εμβρυακής βαθμολόγησης δεν διαθέτουν τυποποίηση σε ολόκληρο τον τομέα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη(AI) ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς.

Ο Δρ. Olivier Elemento, συγγραφέας και διευθυντής της Weill Cornell’s Englander Institute of Precision Medicine, δήλωσε: «Ήταν μια ευκαιρία για να αυτοματοποιήσουμε μια διαδικασία που ήταν χρονοβόρα και επιρρεπής σε λάθη, κάτι που δεν είχε γίνει έμπρακτα σε ανθρώπινα έμβρυα στο παρελθόν».

Η κατάταξη των εμβρύων σε κακής, σωστής και υψηλής ποιότητας πραγματοποιήθηκε συγκριτικά με το STORK και πέντε εμβρυολόγους προερχόμενοι από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Τα αποτελέσματα του
STORK ταυτίστηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας των εμβρυολόγων (3 στα 5) στο 95,7% των περιπτώσεων. Οι ίδιοι οι εμβρυολόγοι συμφωνούσαν πλήρως μόνο σε 89 από τα 374 έμβρυα.

Η ομάδα προτείνει ότι ο αλγόριθμος θα βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών εγκυμοσύνης και στη στήριξη της κύησης ενός εμβρύου, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους που συνδέονται με πολλαπλές γεννήσεις. Ο Δρ. Elemento τόνισε επίσης, πως ο αλγόριθμος θα βοηθήσει τους εμβρυολόγους να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες ώστε οι ενδιαφερόμενες να έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη.

Πηγή: Bionews

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...