Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Ιουλίου 2019

Γυναίκα εγκεφαλικά νεκρή για τρεις μήνες, γέννησε ένα αγοράκι


Γυναίκα εγκεφαλικά νεκρή για τρεις μήνες, γέννησε αγοράκι - Βιοηθική και εγκεφαλικός θάνατος
Γυναίκα εγκεφαλικά νεκρή για τρεις μήνες, γέννησε αγοράκι

Η διεθνής αθλήτρια Catarina Sequeira δηλώθηκε ως εγκεφαλικά νεκρή το Δεκέμβριο, έπειτα από μια οξεία κρίση άσθματος, που έπαθε στο σπίτι της.

Παρά την κατάσταση της, η γυναίκα γέννησε ένα αγοράκι, που ονομάζεται Σαλβαδόρ. Αποτελεί, μία δεύτερη περίπτωση στην Πορτογαλία, μωρού που γεννιέται από μητέρα εγκεφαλικά νεκρή.

Ένας ταλαντούχος αθλητής στο κανό αναφέρει, πως η Sequeira υπέφερε από άσθμα από τότε που ήταν παιδί. Η γυναίκα υπέστη μια κρίση άσθματος όταν ήταν 19 εβδομάδων έγκυος και τέθηκε σε τεχνητό κώμα. Ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και μέσα σε λίγες μέρες, στις 26 Δεκεμβρίου, δηλώθηκε ως εγκεφαλικά νεκρή. Για 56 ημέρες βρίσκονταν στο μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής, για να μπορέσει να επιβιώσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι η πρόθεση ήταν να περιμένουν μέχρι να φτάσει η μητέρα στις 32 εβδομάδες κύησης, που θεωρείται πως τα μωρά έχουν υψηλή πιθανότητα επιβίωσης. Εντούτοις, η αναπνευστική κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε και η προγραμματίστηκε καισαρική τομή.

Ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας του νοσοκομείου, Filipe Almeida εξήγησε ότι, η απόφαση να κρατηθεί ζωντανό το έμβρυο στη μήτρα πάρθηκε έπειτα από συζήτηση με την οικογένεια.

Ο ιστότοπος Observador δήλωσε: «Το να είσαι δωρητής δεν σημαίνει μόνο το να είσαι σε θέση να
δωρίσεις ήπαρ ή καρδιά ή πνεύμονα, αλλά να μπορείς να προσφέρεις κάτι, ώστε αυτό να βοηθήσει ένα παιδί να ζήσει. Επιπλέον, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόψει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τη μητέρα».

Το 2016, στη Λισαβόνα, έχει καταγραφεί άλλο ένα περιστατικό εμβρύου που επιβίωνε για 15 εβδομάδες τη μήτρα της νεκρής μητέρας του.

Πηγή: BBC

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...