Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

25 Ιουνίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού θα προκαλέσει πείνα βιβλικών διαστάσεων


Η πανδημία του κορωνοϊού  θα προκαλέσει πείνα βιβλικών διαστάσεων
Η πανδημία του κορωνοϊού
θα προκαλέσει πείνα βιβλικών διαστάσεων
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενίσχυσης τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει εκτεταμένη πείνα «των βιβλικών διαστάσεων» λόγω της πανδημίας του κορανοϊού, με σύντομο χρονικό διάστημα να δράσει πριν λιμοκτονήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.
Περισσότερες από 30 χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένο λιμό, και σε 10 από αυτές τις χώρες υπάρχουν ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στα όρια της πείνας, δήλωσε ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.
«Δεν μιλάμε για ανθρώπους που κοιμούνται πεινασμένοι», είπε στο Guardian σε συνέντευξή του. «Μιλάμε για ακραίες συνθήκες, κατάσταση έκτακτης ανάγκης - άνθρωποι κυριολεκτικά βαδίζουν στα όρια της πείνας. Αν δεν πάρουμε φαγητό σε ανθρώπους, οι άνθρωποι θα πεθάνουν». Ο Covid-19 είναι πιθανό να σαρώνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά η διάδοσή του είναι δύσκολο να μετρηθεί. Αυτό που φαίνεται να είναι βέβαιο είναι ότι τα εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πολλών αναπτυσσόμενων χωρών δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και η οικονομική καταστροφή που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία θα οδηγήσει σε τεράστια πίεση στους πόρους.
«Αυτό είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από μια πανδημία - δημιουργεί μια πανδημία πείνας», δήλωσε ο Beasley. «Πρόκειται για ανθρωπιστική και επισιτιστική καταστροφή». Ο Μπέσλεϊ έστειλε το μήνυμά του στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας τους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα σε μια ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση. Τους παρότρυνε να προωθήσουν περίπου
2 δισ. Δολάρια (1,6 δισ. Λίρες) βοήθειας που έχει δεσμευτεί, ώστε να φτάσει στην πρώτη γραμμή το συντομότερο δυνατό. Απαιτούνται επίσης άλλα 350 εκατομμύρια δολάρια (285 εκατομμύρια λίρες) για τη δημιουργία του δικτύου εφοδιασμού για τη λήψη τροφίμων και ιατρικών προμηθειών - συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού - στο σημείο που απαιτείται, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών γεφυρών όπου η επίγεια μεταφορά είναι αδύνατη. Ακόμη και πριν από την κρίση του Covid-19, ο Beasley απηύθυνε έκκληση στις χώρες δωρητές να χρηματοδοτήσουν επισιτιστική βοήθεια στους φτωχότερους, επειδή οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές δημιούργησαν σοβαρές πιέσεις στα συστήματα τροφίμων.
«Είπα ήδη ότι το 2020 θα ήταν η χειρότερη χρονιά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με βάση αυτό που προβλέψαμε στα τέλη του περασμένου έτους». Προστέθηκε σε αυτό, νωρίτερα φέτος, η Ανατολική Αφρική που χτυπήθηκε από τα χειρότερα σμήνη ακρίδων για δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο 70 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η πανδημία Covid-19, την οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, «μας οδήγησε σε αχαρτογράφητο έδαφος». «Τώρα, θεέ μου, αυτή είναι μια τέλεια καταιγίδα. Εξετάζουμε ευρεία πείνα βιβλικών διαστάσεων». Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς, τουλάχιστον 265 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται στα όρια της πείνας από την κρίση Covid-19, διπλασιάζοντας τον αριθμό που απειλείται πριν από την πανδημία. Κανένας από αυτούς τους επικείμενους θανάτους από την πείνα δεν είναι αναπόφευκτος, δήλωσε ο Beasley. «Αν κερδίσουμε χρήματα και διατηρήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού ανοιχτές, μπορούμε να αποφύγουμε τον λιμό». «Μπορούμε να το σταματήσουμε αν δράσουμε τώρα».
Είπε ότι η κατάσταση, ακόμη και τέσσερις εβδομάδες από τώρα, ήταν αδύνατο να προβλεφθεί, τονίζοντας ότι οι δωρητές πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως. Προέτρεψε τις χώρες να μην εφαρμόσουν απαγορεύσεις εξαγωγής ή άλλους περιορισμούς στην προμήθεια τροφίμων διασυνοριακά, κάτι που θα οδηγούσε σε ελλείψεις. Αλλά ο Beasley προειδοποίησε επίσης ότι η αποφυγή της απειλής του λιμού θα διαρκέσει μήνες, οπότε θα χρειαζόταν βοήθεια πολύ πέρα από την αρχική αντίδραση. «Η σοβαρή μας ανησυχία είναι ότι θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βάζουμε τον Covid-19 πίσω μας [στις ανεπτυγμένες χώρες] σε τρεις ή τέσσερις μήνες και στη συνέχεια τα χρήματα εξαντλούνται». «Και αν εξαντληθούν τα χρήματα, οι άνθρωποι θα πεθάνουν».
Πέρυσι, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα βοήθησε περίπου 100 εκατομμύρια άτομα σε απόγνωση, με προϋπολογισμό περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια (6 δισεκατομμύρια λίρες). «Θα μπορούσα εύκολα να δω ότι η ανάγκη [για τον προϋπολογισμό] διπλασιάστηκε», δήλωσε ο Beasley. Τα χρήματα μόνο δεν θα είναι αρκετά, πρόσθεσε. Είναι δύσκολο για τους εθελοντές να περάσουν από την καθολική απαγόρευση σε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουν αεροπορικές γέφυρες όταν η μεταφορά είναι παράλυτη. «Χρειαζόμαστε χρήματα και πρόσβαση - όχι το ένα ή το άλλο, και τα δύο».
Επίσης σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα παραμείνουν ανοιχτές ενόψει της απαγόρευσης και δεν θα είναι δύσκολο να μεταφερθούν οι εργάτες στα χωράφια για να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες εάν είναι άρρωστοι ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα. «Εάν η αλυσίδα εφοδιασμού καταρρεύσει, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάρουν φαγητό - και αν δεν μπορούν να πάρουν φαγητό για αρκετό καιρό, θα πεθάνουν», δήλωσε ο Beasley.
«Είμαστε μαζί σε αυτό. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό να είναι ένας διαδεδομένος λιμός. Αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα και έξυπνα».

Πηγή: The Guardian
Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...