Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

3 Ιουνίου 2020

Η Νέα Υόρκη επιτρέπει χρηματική συναλλαγή για την παρένθετη μητρότητα


Η Νέα Υόρκη επιτρέπει χρηματική συναλλαγή για την παρένθετη μητρότητα
Η Νέα Υόρκη επιτρέπει χρηματική συναλλαγή
για την παρένθετη μητρότητα
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης ανατρέπει την μακρόχρονη απαγόρευση της αμειβόμενης υποκατάστασής του, θέτοντας «ένα λαμπρό σημείο για τις οικογένειες της Νέας Υόρκης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο συνυπεύθυνος του νομοσχεδίου.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε τον Απρίλιο και ήταν ένα από τα πολλά μη φορολογικά μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε εν μέσω της πανδημίας, η οποία έπληξε τη Νέα Υόρκη σκληρότερα από οποιαδήποτε πολιτεία στις ΗΠΑ. Ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μια ζοφερή πρόβλεψη για τις επιπτώσεις του κοροναϊού, με τα έσοδα του κράτους να εκτιμάται ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εμπορική υποκατάσταση κυήσεως – η πρακτική της καταβολής χρηματικού ποσού σε μια γυναίκα για τη μεταφορά ενός εμβρύου που δεν είναι βιολογικά συνδεδεμένη με αυτήν – είναι επί του παρόντος νόμιμη ή δεν απαγορεύεται ρητά σε κάθε πολιτεία εκτός από τη Νέα Υόρκη, τη Λουϊζιάνα και το Μίσιγκαν. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Παρασκευή σημαίνει ότι η Νέα Υόρκη θα επιτρέψει στους πολίτες να έρθουν σε οικονομικό διακανονισμό υποκατάστασης από τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

«Σήμερα, ανανεώνουμε τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης σύμφωνα με τις ανάγκες των σύγχρονων οικογενειών, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζουμε τις ισχυρότερες προστασίες στο έθνος για την υποκατάσταση κύησης», δήλωσε η συνεισηγήτρια του νομοσχεδίου της Amy Paulin, από τους Δημοκρατικούς, που άρχισε να ασχολείται με αυτό 2006 και εισήγαγε την πρώτη έκδοση της νομοθεσίας το 2012.

Ως κάποια που αντιμετώπισε το πρόβλημα της στειρότητας όταν προσπάθησε να συλλάβει το δεύτερο παιδί της, η Paulin είπε ότι γνώριζε καλά τον πόνο της επιθυμίας να διευρύνει την οικογένειά της αλλά
δεν ήταν σε θέση να το αλλάξει. «Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει στις οικογένειες να αποφύγουν μεγάλο μέρος αυτού του πόνου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βρουν μια οικογένεια στη Νέα Υόρκη και να μην ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, επιβαρυνόμενοι με υπερβολικό κόστος απλώς και μόνο επειδή θέλουν να γίνουν γονείς», ανέφερε η Paulin σε δήλωση.

Η παρένθετη μητέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών και οι υποψήφιου γονείς πρέπει να πληρώσουν για νομικό σύμβουλο καθώς και για ασφάλιση υγείας και ζωής της παρένθετης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά τη γέννηση.

Η Μελίσσα Μπρίσμαν, δικηγόρος στο Νιου Τζέρσεϋ, η οποία ασχολείται με το ζήτημα επαίνεσε τη Νέα Υόρκη για την οριστική παύση της απαγόρευσης, αλλά ανέφερε ότι ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου ήταν ασυνήθιστες, όπως η υποχρέωση των γονέων να συνεχίσουν να πληρώνουν για την ασφάλιση της παρένθετης για ένα χρόνο μετά τη γέννηση. «Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά υπάρχουν μερικοί περίπλοκοι παράγοντες», είπε. Η υποκατάσταση ανέρχεται ήδη σε ένα εύρος από $80.000 έως $250.000, που περιλαμβάνει μια ελάχιστη αποζημίωση των $35.000 για την παρένθετη, δήλωσε ο Brisman. Η προσθήκη της αξίας ασφάλισης υγείας και ζωής για ένα έτος θα αυξήσει την τιμή αυτή, είπε.

Ωστόσο, ο Brisman δήλωσε ότι αυτός ο νόμος «βοηθά τις γυναίκες, τους άνδρες, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τα άγαμα ζευγάρια. Ο νόμος αυτός έχει κάποιους περιορισμούς, αλλά βοηθάει οποιονδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει μια παρένθετη μητέρα».

Η μακρόχρονη αντίσταση της Νέας Υόρκης οφείλεται σε μια ταραχώδη μάχη υποκατάστασης στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϋ, γνωστή ως υπόθεση Baby M. Το 1985, μια γυναίκα που δυσκολευόταν οικονομικά, η Mary Beth Whitehead, συμφώνησε να γίνει παρένθετη με σπέρμα από τον William Stern, έναν άντρα του οποίου η γυναίκα είχε σκλήρυνση κατά πλάκας, έναντι $10.000.

Όταν γεννήθηκε το κορίτσι, που αναφέρεται ως Baby Μ στα δικαστήρια, η Whitehead άλλαξε γνώμη και αποφάσισε ότι ήθελε να δώσει τα χρήματα πίσω και να κρατήσει το μωρό – το μισό από το DNA του οποίου ήταν δικό της. Ακολούθησε μια παρατεταμένη νομική διαμάχη και το παιδί τελικά δόθηκε στους Stern, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϋ το 1988 ότι η καταβολή χρημάτων σε γυναίκες για να κυοφορήσουν ήταν παράνομη και «δυνητικά υποβαθμιστική». Έκτοτε, σχεδόν όλες οι υποκαταστάσεις μητρότητας στην Αμερική είναι με γονιμοποιημένο ωάριο, δηλαδή χρησιμοποιούν ωάριο δωρητή – είτε από την γυναίκα που θα μεγαλώσει το παιδί είτε από έναν τρίτο – και  όχι από τα ωάρια της παρένθετης, για να αποφύγουν ένα παρόμοιο νομικό αδιέξοδο.
 
Πηγή: NBC News
Δημήτριος Λυγνός - StagiaireΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...