Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

18 Ιουνίου 2020

Κριτική Παχνιδιού: Dish Life


Κριτική Παχνιδιού: Dish Life
Κριτική Παχνιδιού: Dish Life
Το Dish Life είναι ένα παιχνίδι για κινητά που «επιτρέπει στους παίκτες να κατοικούν σε έναν ερευνητή βλαστοκυττάρων καθώς ανεβαίνουν στις βαθμίδες». Στόχος του είναι να περικλείσει τους παίκτες στον κόσμο της επιστημονικής ανακάλυψης και να «δημιουργήσει μια διαδραστική εμπειρία που να αντικατοπτρίζει την καλλιέργεια των πειραμάτων».

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από την ομάδα Κοινωνιολογία της Αναπαραγωγής μέσω του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge σε μια προσπάθεια να απεικονίσει την καθημερινή ζωή ενός επιστήμονα και έτσι ο απώτερος στόχος είναι να φτάσει στην κορυφή της σταδιοδρομίας. Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να ολοκληρώσετε μια σειρά στόχων για να βελτιώσετε τη φήμη του εργαστηρίου σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται, διαφοροποίηση βλαστοκυττάρων, ώστε να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κύτταρα, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια ή ανάπτυξη νέων κυττάρων στέλνοντας το είδωλό σας σε διαφορετικούς πάγκους εργασίας στο εργαστήριο. Μπορείτε επίσης να στείλετε το είδωλό σας και τους συναδέλφους σας στο χώρο του τσαγιού, ώστε να μπορούν να ανακτήσουν ενέργεια έτοιμη για το επόμενο πείραμά τους.
Ξεκινάτε ως προπτυχιακός βοηθός στο εργαστήριο και σας παρέχεται απόλυτη ελευθερία όσον αφορά την έρευνα των βλαστοκυττάρων σας. Πρέπει να διατηρήσετε τα κύτταρα, τα οποία έχουν αξιολάτρευτα κινούμενα πρόσωπα, χαμογελαστά και καλά κορεσμένα με ένα μέσο κύτταρο, παρόλο που κάνετε μια ολόκληρη λίστα με άλλες εργασίες, όπως το να διατηρείτε το avatar και τους συναδέλφους σας χαρούμενους, να παρακολουθείτε συνέδρια, να προσλαμβάνετε νέους ερευνητές, να αγοράζετε καινούργιο εργαστηριακό εξοπλισμό και να γράφετε ερευνητικές εργασίες για να προχωρήσετε στην καριέρα σας.
Το παιχνίδι διατηρεί μια αίσθηση προόδου ανεξάρτητα από το χρόνο που αφιερώθηκε στο παιχνίδι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ξεχώρισε σε αυτό το παιχνίδι ήταν το στοιχείο της κοινότητας. Ένα από τα
μηνύματα που δίνει στους παίκτες του είναι ότι η δουλειά είναι σημαντική, αλλά η φροντίδα του άλλου σε ένα αγχωτικό περιβάλλον είναι μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας. Μπορείτε να ολοκληρώσετε μόνο μία εργασία κάθε φορά, και έτσι γίνεται σαφές πολύ γρήγορα ότι θα πρέπει να συνεργαστείτε με τους εικονικούς συναδέλφους σας εάν θέλετε να γράψετε τις ερευνητικές εργασίες που σας επιτρέπουν να προχωρήσετε περαιτέρω στην κατάταξη, παρόλο που επίσης διατηρείτε τα κύτταρα σας ζωντανά.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πώς θέτει επί τάπητος τα κοινωνικά και ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα, ρωτώντας απευθείας εσάς, τον παίκτη, πώς θα επιλέξετε να τα συζητήσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να ερωτηθείτε για το πώς μπορείτε να εκφράσετε καλύτερα την απογοήτευσή σας για το μισθολογικό χάσμα των φύλων στο εργαστήριό σας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το avatar σας στο παιχνίδι επιλύονται εύκολα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά ενώ παίζουν περιορισμένο ρόλο στη συνολική πορεία του παιχνιδιού, αποτελούν μια χρήσιμη υπενθύμιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πραγματικοί επιστήμονες στον πραγματικό κόσμο.
Το παιχνίδι παρέχει μια θαυμάσια σαφή εισαγωγή και συνιστάται τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, καθώς και για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Διατίθεται δωρεάν στο App Store και στο Google Play.

Πηγή: Bionews
Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...