Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

28 Φεβρουαρίου 2019

Το πρώτο "κοινωνικό δίκτυο" εγκεφάλων (BrainNet) επιτρέπει την απευθείας μετάδοση σκέψεων μεταξύ τριών ανθρώπων στις ΗΠΑ.


BrainNet, Κοινωνικό δίκτυο εγκεφάλων - Το πρώτο "κοινωνικό δίκτυο" εγκεφάλων (BrainNet) επιτρέπει την απευθείας μετάδοση σκέψεων μεταξύ τριών ανθρώπων στις ΗΠΑ - Βιοηθική και προσωπικά δεδόμενα
BrainNet, Κοινωνικό δίκτυο εγκεφάλων
Τα τελευταία χρόνια, φυσικοί και νευροεπιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα οπλοστάσιο από εργαλεία - όπως τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEGs) που καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και την διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) που μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες στον εγκέφαλο -  δυνάμει των οποίων έχει καταστεί πραγματικότητα η απευθείας επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλων (brain-to-brain communication).

Αξιοποιώντας τα ως άνω εργαλεία, το 2015, ο Andrea Stocco και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, «ένωσαν» δύο άτομα μέσω διεπαφής των εγκεφάλων τους, τα οποία μάλιστα έπαιξαν ένα παιχνίδι παρόμοιο με αυτό των 20 ερωτήσεων. Πλέον, ο Stocco και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο παγκοσμίως δίκτυο εγκεφάλων, επονομαζόμενο BrainNet, το οποίο επιτρέπει σε μία μικρή ομάδα να παίξει ένα συνεργατικό παιχνίδι τύπου Tetris.

Η τεχνολογία πίσω από το εν λόγω δίκτυο είναι σχετικά απλή. Η συσκευή EEG αποτελείται από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο κεφάλι και ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κεντρική ιδέα συνιστά το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν σχετικά εύκολα τα σήματα που παράγει ο εγκέφαλός τους. Για παράδειγμα, τα σήματα του εγκεφάλου μπορούν εύκολα να συγχρονιστούν με εξωτερικά σήματα. Επομένως, παρατηρώντας ένα φως που αναβοσβήνει σε συχνότητα 15 Hertz (Hz) προκαλεί τον εγκέφαλο να εκπέμψει ένα ισχυρό ηλεκτρικό σήμα με την ίδια συχνότητα. Η αλλαγή της προσοχής σε ένα φως που αναβοσβήνει στα 17 Hz μεταβάλλει τη συχνότητα του εγκεφαλικού σήματος κατά τρόπο που ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να εντοπίσει σχετικά εύκολα. Από την άλλη, η συσκευή TMS χειρίζεται την εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλώντας ηλεκτρική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, ένας μαγνητικός παλμός επικεντρωμένος στον ινιακό φλοιό προκαλεί την αίσθηση του να βλέπει μια λάμψη φωτός, γνωστό ως φαινόμενο της «φωτοψίας» (phosphene).

Το δίκτυο, αποτελούμενο από τις ως άνω συσκευές, συνδέει τρία άτομα - δύο αποστολείς και ένα άτομο ικανό να λαμβάνει και να μεταδίδει – τα οποία βρίσκονται σε χωριστά δωμάτια χωρίς τη δυνατότητα

27 Φεβρουαρίου 2019

Παλιά σχολικά βιβλία της Χριστιανική Ηθικής του Μαθήματος των Θρησκευτικών σε pdf. - ΜΕΡΟΣ Α΄

Παλιά σχολικά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών  - Old school books of the Christian ethics of the religious lesson  Χριστιανική ηθική [1873] Π. Ρομπότης

Στην παρούσα ανάρτηση υπάρχουν 13  παλιά σχολικά βιβλία του μαθήματος της Χριστιανικής Ηθικής. Τα βιβλία αυτά χρονολογούνται από το 1884 έως το 1980. Πατώντας πάνω στην εικόνα του βιβλίου της Χριστιανικής Ηθικής που σας ενδιαφέρει  μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf.

Τα περισσότερα βιβλία της Χριστιανική Ηθικής απευθύνονταν σε μαθητές της ΣΤ΄ Γυμνασίου  ή  της Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον έχει το παλαιότερο [1884] από τα βιβλία που παρουσιάζουμε στην παρούσα ανάρτηση. Το βιβλίο αυτό τιτλοφορείται ως: «Χριστιανική ηθική εγκριθείσα κατά  τον παρά του υπουργείου της παιδείας προκηρυχθέντα διαγωνισμόν χάριν των μαθητών των Γυμνασίων», με συγγραφέα τον  Διομήδη Κυριακό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  παρουσιάζει και το βιβλίο το Βιβλίο της Χριστιανικής ηθικής του 1980, το οποίο απευθύνονταν στους τότε μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με συγγραφέα τον Κωνσταντίνο Γρηγοριάδη. 

Επίσης, πατώντας  στο παρακάτω σύνδεσμο: Παλιά σχολικά βιβλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών, μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε σε pdf, εκατοντάδες σχολικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου (τα οποία  σχετίζονται με το μάθημα των θρησκευτικών). Τα βιβλία αυτά  χρονολογούνται από το τέλος του 19ου αιώνα έως  και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και  είναι από την ιστορική συλλογή   του ΙΕΠ.


Επιπρόσθετα, πατώντας στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε σε pdf τα προηγούμενα βιβλία των Θρησκευτικών: (τα οποία ήταν σε ισχύ έως το διδακτικό έτος 2015 – 2016)

Παλιά σχολικά βιβλία (έως το 2016) του Μαθήματος των Θρησκευτικών του Δημοτικού
Παλιά σχολικά βιβλία (έως το 2016) του Μαθήματος των Θρησκευτικών του Γυμνασίου.
Παλιά σχολικά βιβλία (έως το 2016) του Μαθήματος των Θρησκευτικών του Λυκείου. 

Παλιά σχολικά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών  - Old school books of the  Χριστιανική Ηθική δια την  τάξιν ΣΤ΄ των Γυμνασίων [1962]  - Κ. Παπαπαναγιώτου, Π. Χ. Δορμπαράκης
Παλιά σχολικά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών  - Old school books of the  Χριστιανική Ηθική  δια την ΣΤ΄ τάξιν  των Γυμνασίων παλαιού τύπου [1940] Ιωάννης Φραγκούλης, Σπ. Λαγοπάτης
Χριστιανική Ηθική
δια την ΣΤ΄ τάξιν 
των Γυμνασίων παλαιού τύπου
[1940] Ιωάννης Φραγκούλης,  
Σπ. Λαγοπάτης

26 Φεβρουαρίου 2019

Αντισύλληψη και Αμβλώσεις - Βίντεο (Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης)



«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ανεμελιά όσο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη»

Αντισύλληψη   και  Αμβλώσεις  (Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης)
Αντισύλληψη   και  Αμβλώσεις
Το σύντομο ενημερωτικό βίντεο – διαφήμιση  της παρούσας ανάρτησης  πραγματεύεται το φλέγον θέμα των  αμβλώσεων σε σχέση και με την αντισύλληψη. Έχει ως στόχο του να μας ευαισθητοποιήσει στα  παραπάνω ζητήματα, τα οποία τόσο πολύ ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.  Βασικό μήνυμα του φιλμ είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ανεμελιά όσο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το βίντεο είναι μια δημιουργική προσπάθεια του μαθητή Κρητικάκη Μάριου της Α2 Λυκείου και έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας ερευνητικής εργασίας με τίτλο: «Αρχή, πορεία και

25 Φεβρουαρίου 2019

Στο Οχάιο των ΗΠΑ περνάει νομοσχέδιο για την άμβλωση βασισμένο στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό


Το Οχάιο στις  ΗΠΑ περνάει νομοσχέδιο για την άμβλωση βασισμένο στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό - Βιοηθική και δίκαιο
Αμβλώσεις βασισμένες στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό
Η βουλή των αντιπροσώπων πέρασε ένα νομοσχέδιο για την άμβλωση το οποίο θα απαγόρευε την διακοπή κύησης, μετά το χρονικό σημείο από το οποίο μπορεί να εντοπιστεί εμβρυϊκός καρδιακός παλμός.

Η  Βουλή της πολιτείας, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί, ψήφισε 65-30 υπέρ του προτεινόμενου νόμου, και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα αναμένεται και στη Σύγκλητο προς το τέλος του έτους.

Το νομοσχέδιο καθιστά την πραγματοποίηση άμβλωσης σε έμβρυο με παλμό, κακούργημα πέμπτου βαθμού, τιμωρούμενο με ποινή στερητική της ελευθερίας μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή $2500 δολαρίων.

Ο εκλεγμένος κυβερνήτης της πολιτείας Mike DeWine, τάσσεται υπέρ της νομοθεσίας· ο αποχωρών κυβερνήτης John Kasich λέγεται ότι θα εναντιωθεί.

Υπέρμαχοι της άμβλωσης καταδικάζουν την κίνηση της Βουλής, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στα δικαιώματα της άμβλωσης όπως ισχύουν στις Η.Π.Α. Η Dr. Sarah Horvath, ερευνήτρια οικογενειακού προγραμματισμού στο American College of Obstetricians and Gynecologists, δήλωσε πως η απόφαση σχετικά με την πραγματοποίηση άμβλωσης ή όχι θα έπρεπε να παραμένει ανάμεσα σε μία γυναίκα και τον ιατρό της. “Κάθε περίπτωση πραγματικά είναι μοναδική και κάθε φορά που νομίζω πώς έχω ακούσει τα πάντα, έρχεται μία ασθενής, που με εκπλήσσει από τις συνθήκες ανάγκης φροντίδας της”.

Η ρεπουμπλικανή βουλευτής Christina Hagan, που υποστήριξε τον προτεινόμενο νόμο, δήλωσε ότι το

24 Φεβρουαρίου 2019

Το Μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείου του 21ου αιώνα


Διδασκαλία Μαθήματος Θρησκευτικών - Το Μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείου του 21ου  αιώνα
Διδασκαλία Μαθήματος Θρησκευτικών

του Χρήστου Νικ. Ζήκου, επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων


Στο κείμενο που ακολουθεί αφού περιγράψουμε εν συντομία μία κρίσιμη όψη της υπάρχουσας κατάστασης του μαθήματος των θρησκευτικών, συνεχίζουμε με την θεολογική-παιδαγωγική τεκμηρίωση ενός μαθήματος που να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου σχολείου, τέτοιου που να το αγαπάνε όλα τα παιδιά της τάξης μας και να μη χρειάζεται να ζητάνε απαλλαγή από αυτό και κλείνουμε με συγκεκριμένη πρόταση για το μάθημα.

Είναι γνωστό πως η εδώ και τρία χρόνια ισχύουσα νομοθεσία που διέπει το μάθημα των θρησκευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως προς το σκέλος της υποχρεωτικότητάς του, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου εξαιτίας της ασάφειας που τη διακρίνει. Είναι ανάγκη κατά συνέπειαν να διευθετηθεί το όλο ζήτημα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, διότι αν αφήνεται να «σέρνεται» όπως γίνεται τώρα χωρίς να επιλύεται, υποσκάπτεται  το κύρος του ίδιου του σχολείου. Τη λύση θα τη δώσει η Πολιτεία με τα εντεταλμένα της θεσμικά όργανα. Πιστεύουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο γνωρίζει καλά το όλο ζήτημα και έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για τη διευθέτησή του. Πιστεύουμε  επίσης πως γνωρίζει και τις αντίθετες με αυτές προτάσεις με δεδομένο το πολυσύνθετον του όλου ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση κρίνουμε πως μπορούμε να πάμε σε γόνιμες συζητήσεις και συνθέσεις που θα τις εκφράσει με την πολιτική της βούληση η Πολιτεία. Προς την κατεύθυνση αυτή διατυπώνουμε τους προβληματισμούς μας με την βασική παραδοχή πως το υποχρεωτικόν ή μη του μαθήματος των θρησκευτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χαρακτήρα του μαθήματος. Δηλαδή με το τι μάθημα τελικά θέλουμε.

Βάση των προβληματισμών μας  είναι: ο θεολογικός-παιδαγωγικός χαρακτήρας του μαθήματος με το βαθύ ανθρωπιστικό του περιεχόμενο και συνεπώς η υποχρεωτικότητά του χωρίς δικαίωμα απαλλαγής

23 Φεβρουαρίου 2019

Πρόωρη γέννηση μωρού πριν την προθεσμία της νόμιμης έκτρωσης

Πρόωρη γέννηση μωρού πριν την προθεσμία της νόμιμης έκτρωσης - Βιοηθική και αμβλώσεις
Πρόωρη γέννηση μωρού πριν την προθεσμία της νόμιμης έκτρωσης

Μία γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφερε στον κόσμο το τρίτο της παιδί, δύο ημέρες πριν από το τέλος της προθεσμίας της νόμιμης άμβλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το παιδί μόλις γεννήθηκε χρειαζόταν οξυγόνο και γι’ αυτό ήταν αναγκαίο να παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας για αρκετούς μήνες.
Η μητέρα υποστήριξε πώς η γέννηση του παιδιού της ήταν ένα θαύμα και πώς πολλές γυναίκες που προχωρούν στη διαδικασία άμβλωσης τις πρώτες 24 εβδομάδες κυοφορίας, αδυνατούν να πιστέψουν πώς το παιδί της είναι ένα εντελώς διαμορφωμένο μωρό. Τέλος, η μητέρα θεωρεί πώς το όριο της άμβλωσης πρέπει να είναι χαμηλότερο

22 Φεβρουαρίου 2019

Οι φόβοι του Στίβεν Χόκινγκ για τη τεχνητή νοημοσύνη.


Οι φόβοι του Στίβεν Χόκινγκ για τη τεχνητή νοημοσύνη. - βιοηθική
Στίβεν Χόκινγκ
Πριν από λίγο διάστημα και σε ηλικία 76 ετών, απεβίωσε ο κορυφαίος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας της ανίατης νευρολογικής νόσου που τον ταλαιπώρησε στο μεγαλύτερο διάσημα της ζωής του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές για τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτή συνιστά μια απειλή για την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους.

Το 2015, συνυπέγραψε μαζί με άλλους 1000 κορυφαίους επιστήμονες, ανοικτή επιστολή με την οποία προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μιας κούρσας των στρατιωτικών των εξοπλισμών της τεχνητής νοημοσύνης και ζητούσαν να απαγορευθούν τα έξυπνα οπλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, πριν αυτά καταστούν ανεξέλικτα.[1] Ο ίδιος επίσης το 2014, σε συνέντευξη του στο BBC, προειδοποιούσε ότι: «Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Αλλά πιστεύω ότι η ανάπτυξη μίας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βάλει τέλος στο ανθρώπινο είδος»[2]

Ο Hawking πίστευε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα φτάσει τελικά σε ένα επίπεδο όπου ουσιαστικά θα αποτελεί μια «νέα μορφή ζωής που θα ξεπεράσει τους ανθρώπους». Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς τους ανθρώπους». «Αν οι άνθρωποι σχεδιάζουν και αντιμετωπίζουν ιούς για τους υπολογιστές, κάποιος θα σχεδιάσει την AI που θα βελτιώνεται και θα τους αντιμετωπίζει από μόνη της» και κατέληξε: «Αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής που θα ξεπερνά τους ανθρώπους».[3]

Ο εμβληματικός επιστήμονας είχε επίσης εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι η νέα αυτή μορφή ζωής, που εξελίσσεται τόσο δυναμικά, θα

21 Φεβρουαρίου 2019

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Θεολογική Προσέγγιση


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Θεολογική Προσέγγιση -Χριστιανική ηθική – Βιοθελογία
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Τήν τελευταία δεκαετία σέ Συνέδρια στήν Ἑλλάδα καί τό ἐξωτερικό, σέ Σχολές Γονέων, σέ ραδιοφωνικές καί τηλεοπτικές ἐκπομπές, σέ ὁμιλίες σέ Μητροπόλεις καί Ἐνορίες δόθηκε ἡ εὐκαιρία νά ἀναπτυχθεῖ ἡ προβληματική του θέματος τῆς ὑποβοηθούμενης ἀναπαραγωγῆς ἀπό τή θεολογική της πλευρά. Τά θέματα τῆς στειρότητας καί ἀτεκνίας συνεχίζουν να ἀπασχολοῦν τούς συνανθρώπους μας καί μάλιστα ἀρκετοί προστρέχουν ἀρχικά σε συμβουλές «πνευματικῶν» πατέρων. Ὅσο κι ἄν σήμερα γίνεται λόγος γιά την ἀποθρησκειοποίηση τῆς κοινωνίας μας,    ἀκόμη καί στά εὐαίσθητα θέματα γονιμότητας, πολλά ζευγάρια πρῶτα ρωτοῦν τόν πνευματικό τους πατέρα, καί κατόπιν τούς εἰδικούς γονιμολόγους ἰατρούς.

Ἡ πρώτη γέννηση παιδιοῦ μέ τή μέθοδο τῆς ἐξωσωματικῆς γονιμοποίησης ἀναφέρθηκε ἐπίσημα τό 1978 στήν Ἀγγλία μέ τή γέννηση τῆς Louise Brown. Αὐτή ἔγινε γνωστή ὡς τό παιδί τοῦ σωλῆνα καί ἀποτέλεσε τήν ἀρχή γιά τήν ἐφαρμογή τῆς μεθόδου σέ παγκόσμια κλίμακα. Οἱ ἰατροί R.G. Edwards - P.C. Steptoe, ἀνακοίνωσαν στίς 25 Ἰουλίου τοῦ 1978 τη γέννηση μέ καισαρική τομή ὑγιέστατου κοριτσιοῦ μέ βάρος 2.700 γραμμάρια ἀπό ἔγγαμη μητέρα, ἡ ὁποία δέν εἶχε ἀποκτήσει μέχρι τότε παιδιά. Ἡ κυοφορία τῆς Louise Brown διήρκησε 16 ἑβδομάδες καί 5 ἡμέρες ἀπό τήν ἐμφάνιση τῆς τελευταίας περιόδου τῆς γυναίκας.

Ἐπιπλέον, τόν Ἀπρίλιο τοῦ 1984, οἱ Times τῆς Νέας Ὑόρκης δημοσίευσαν τή γέννηση τέκνου, γιά πρώτη φορά προερχόμενου ἀπό κατεψυγμένο ἔμβρυο. Τό ἔμβρυο εἶχε δημιουργηθεῖ με ὁμόλογη ἐξωσωματική γονιμοποίηση καί εἶχεκαταψυχθεῖ γιά 2 μῆνες, προτοῦ ἐμφυτευθεῖ στή μήτρα τῆς μητέρας του. Στήν περίπτωση ὁμόλογης γονιμοποίησης τό σπέρμα λαμβάνεται ἀπό τό σύζυγο. Στήν ἐτερόλογη

20 Φεβρουαρίου 2019

Η εμφάνιση της Βιοηθικής, ως επιστήμης


Η εμφάνιση της Βιοηθικής, ως επιστήμης  - Εισαγωγή στη Βιοηθική- Μάθημα Θρησκευτικών - ηθική
Η εμφάνιση της Βιοηθικής, ως επιστήμης
του Στέφανου Καραούλη, 

Θεολόγος

Βιοηθική είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης που ασχολείται με την ανάδειξη και την θεώρηση των ηθικών προβλημάτων που ανακύπτουν από τις νέες ανακαλύψεις και χρήσεις της Βιολογίας, της Γενετικής Μηχανικής και γενικότερα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Επιμέρους στόχο της Βιοηθικής αποτελεί η αποσαφήνιση των ορίων της βιολογικής έρευνας καθώς και η υιοθέτηση ενός κοινού κώδικα δεοντολογίας.

Η βιοηθική εξαρχής απετέλεσε διεπιστημονικό πεδίο. Πεδίο δηλαδή στο οποίο συνεργάζονταν πολλοί επιστημονικοί κλάδοι όπως οι ιατρικές επιστήμες, οι φυσικές επιστήμες, η φιλοσοφία, το δίκαιο, η κοινωνιολογία και η θεολογία. Ανάμεσα στους πρώτους βιοηθικολόγους υπήρξαν πολλοί εξέχοντες θεολόγοι. Άλλωστε αναγνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τη βιοηθική την αρχική συνεισφορά της θεολογίας και γενικότερα της θρησκευτικής διδασκαλίας στην ηθική. Το τελευταίο αποδεικνύεται από το ότι οι αναγνωρισμένες θρησκείες λαμβάνουν μέρος σε όλα τα σημαντικά και επίσημα συμβούλια βιοηθικής. Οι απόψεις τους εξ άλλου φιλοξενούνται στην πλειονότητα των έγκριτων περιοδικών βιοηθικού περιεχομένου [1].

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες και ιδιαίτερα οι βιολόγοι και οι γιατροί έχουν κατηγορηθεί για τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και τα επιτεύγματα τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κλωνοποίησης, η οποία απαγορεύτηκε σε ανθρώπινους οργανισμούς λόγω τεράστιων ηθικών προβλημάτων. Ωστόσο ο μονομερής τονισμός της ελευθερίας και της υπευθυνότητας των επιστημόνων άφησε μεγάλα περιθώρια για αυθαιρεσία με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης και αβεβαιότητας σε θέματα διεξαγωγής ερευνητικών πειραμάτων στο επίπεδο της ηθικής.

Η τελευταία διαπίστωση ήταν αυτή που πρόβαλε το αίτημα για την επάνοδο της εκκλησίας και των επισήμων θρησκειών στο τραπέζι του επίσημου βιοηθικού διαλόγου. Ίσως έτσι άρχισε να γίνεται

19 Φεβρουαρίου 2019

Η ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία του σύγχρονου ανθρώπου

Η ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία του σύγχρονου ανθρώπου - The eugenic and euthanasian mentality of modern man – βιοηθική – βιοθελογία- χριστιανική ηθική του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλάσιου Ιεροθέου

Παρατηρούμε ότι η εποχή μας διακρίνεται από μια ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία, και τις εκδηλώσεις αυτής της νοοτροπίας τις βλέπουμε καθημερινά στην ζωή των συνανθρώπων μας, αλλά πολλές φορές αυτό επηρεάζει και εμάς τους ίδιους.

Θεολογικά μπορούμε να πούμε ότι τόσο η ευγονική όσο και η ευθανασιακή νοοτροπία συνδέεται με το πάθος της φιλαυτίας και της ευζωΐας, αλλά και της απολυτοποίησης της παρούσης ζωής, με την παραθεώρηση της μετά τον θάνατον ζωής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νοοτροπία που αρνείται την θνητότητα και παθητότητα, τον πόνο που συνδέεται με αυτές, αλλά παραθεωρεί και την εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού. Ενώ η ζωή και ο θάνατος είναι δεδομένα και συνδέονται με τον Θεό, οι άνθρωποι τα ιδιοποιούνται και συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες. Τα συνθήματα που επικρατούν περί της «διαχειρίσεως και επιλογής της ζωής» και της «διαχειρίσεως του θανάτου» και του δικαιώματος στην ζωή και τον θάνατο συνιστούν μια διαφωτιστική νοοτροπία που απολυτοποιεί και αυτονομεί την ανθρώπινη ζωή. Νομίζει κανείς ότι και στο θέμα αυτό εφαρμόζεται πρακτικά η θεωρία του υπερανθρώπου του Νίτσε.

Όπως είναι γνωστόν ο Νίτσε είναι ο εκφραστικότερος εκπρόσωπος μιας τάσης που αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνος που χαρακτηρίζεται ως «φιλοσοφία της ζωής». Μεταξύ των άλλων ο Νίτσε διακηρύσσει ότι οι ηθικές έννοιες δεν είναι αντικειμενικές, όπως διατυπώνεται στο βιβλίο του «Ανθρώπινα, πάρα πολύ ανθρώπινα» και ακόμη ότι ο μόνος υπαρκτός κόσμος είναι ο φυσικός κόσμος όπως διατυπώνεται στο βιβλίο του «Πέραν του καλού και του κακού». Στα βιβλία του «Τάδε έφη

18 Φεβρουαρίου 2019

Ιμμάνουελ Καντ: «Η ηθική είναι το δόγμα που μας κάνει άξιους να ευτυχίσουμε»



Ιμμάνουελ Καντ: «Η ηθική είναι το δόγμα που μας κάνει άξιους να ευτυχίσουμε» - ηθική φιλοσοφία-
Philosopher Immanuel Kant
Ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ είναι ο φιλόσοφος του Διαφωτισμού που συνέδεσε πρώτος τον ορθολογισμό και τον εμπειρισμό τον 18ο αιώνα. Ξεκινώντας από την κριτική και την αμφισβήτηση της μεταφυσικής φιλοσοφίας έστρεψε το βλέμμα πέρα από την οντολογία, στην επιστημολογία. Το κέντρο για τον Καντ ήταν η γνώση.

Γεννήθηκε στην Καινιξβέργη της Ανατολικής Πρωσίας. Ο Καντ σπούδασε μαθηματικά, θεολογία και φιλοσοφία από το 1740 μέχρι το 1746. Μπορούμε να διακρίνουμε γενικά δύο φάσεις στο έργο του, μέχρι τις αρχές του 1770 την προ-κριτική και από εκεί και πέρα την κριτική. Τα σημαντικότερα έργα του, ωστόσο, γράφτηκαν στην τελευταία περίοδο.

Η καντιανή κριτική φιλοσοφία θεμελιώνεται στη διάκριση της αισθητής και της νοητής γνώσης. Έτσι η γνώση μπορεί να συλληφθεί και σε παραστάσεις του εμπειρικού κόσμου. Το ζητούμενο είναι η αυτοκριτική της γνωστικής ικανότητας που συνοψίζεται στο ερώτημα "τι μπορώ να γνωρίζω;". Ο Καντ, λοιπόν απαντά με μια ιεράρχηση. Μπορούμε να γνωρίζουμε αρχικά με τις αισθήσεις, στη συνέχεια με τη διάνοια και τελικά με το νου. Επίσης ζητούμενο είναι μια γνώση αποδεδειγμένη που να ισχύει γενικά.

Για τον Καντ αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν αυτή συνδέεται με a priori καθαρά στοιχεία της αισθητής και νοητικής γνώσης (που ισχύουν υπερβατολογικά, πέρα από την εμπειρία και δεν χρειάζονται καμία απόδειξη). Έτσι η αισθητή και νοητική γνώση δεν αντιμάχονται μεταξύ τους στην καντιανή φιλοσοφία, αντιθέτως η "συνεργασία" τους είναι αναγκαία.

Τα κυριότερα έργα του Immanuel Kant στην κριτική φιλοσοφία είναι: «Η κριτική του καθαρού λόγου»

17 Φεβρουαρίου 2019

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα - Ντοκιμαντέρ



ενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, - Μεταλλαγμένα Τρόφιμα - Ντοκιμαντέρ - Βιοηθική
Μεταλλαγμένα Τρόφιμα

Στο βίντεο της παρούσας ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού του ΣΚΑΙ το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα των μεταλλαγμένων τροφίμων. Το πρόβλημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι ένα από τα πλέον σημαντικά βιοηθικά ζητήματα και εγείρει πλήθος ηθικών, βιοηθικών αλλά και θεολογικών ερωτημάτων.

Μεταλλαγμένα ή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (αγγλικά: GM foods και GMO foods) ονομάζονται τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι τελευταίοι έχουν υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές,  oι οποίες εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό μέσω των μεθόδων της γενετικής μηχανικής. Άλλες τεχνικές μέσω των οποίων οι άνθρωποι τροποποιούν οργανισμούς που παράγουν τρόφιμα είναι η εκλεκτική αναπαραγωγή, οι γενετικές βελτιώσεις στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, καθώς και η σωματοκλωνική παραλλαγή.

 Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά το 1996. Συνήθως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι προϊόντα διαγονιδιακών φυτών: σόγια, καλαμπόκι, ρύζι ντομάτα και βαμβακέλαιο. Ζωικά προϊόντα έχουν επίσης αναπτυχθεί, αν και κανένα από αυτά δεν κυκλοφορεί

16 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι ο ισλαμισμός και σε τι πιστεύουν οι μουσουλμάνοι;


Τι είναι ο ισλαμισμός και σε τι πιστεύουν οι μουσουλμάνοι;- Μάθημα θρησκευτικών - θρησκεύματα
Ισλάμ
Η ισλαμική θρησκεία εμφανίζεται στις αρχές του 7ου αιώνα και κύρηκάς της είναι ένας άνθρωπος, ο Μωάμεθ. Εκείνος επέμενε πως τον επισκέφτηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ, συναντήσεις που συνεχίστηκαν επί 23 χρόνια ως το θάνατό του και μέσα από αυτές του αποκαλύφτηκαν Θεϊκά λόγια. Οι μουσουλμάνοι αποκαλούν το Θεό Αλλάχ (αραβικά). Αυτές οι υπαγορεύσεις αποτελούν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του ισλαμισμού, που θεωρείται η τελευταία αποκάλυψη του Αλλάχ και προσδίδει στη διδασκαλία ύπατο κύρος.
Οι μουσουλμάνοι, δηλαδή οι οπαδοί του ισλαμισμού, πιστέυουν πως το Κοράνι είναι ο τέλειος λόγος του Αλλάχ που έχει υπάρξει και πριν. Πολλοί από τους μουσουλμάνους δεν δέχονται τις μεταφράσεις του ιερού βιβλίου και αναγνωρίζουν μόνο την αραβική του εκδοχή. Η δεύτερη ισχύουσα γραφή είναι το βιβλίο Σουνάτα που είναι γραμμένη από τους μαθητές του Μωάμεθ και συμπεριλαμβάνει τα λόγια, τις πράξεις του και τις προδιαγραφές του.

Οι βασικές πεποιθήσεις του ισλαμισμού είναι πως ο Αλλάχ
Τι είναι ο ισλαμισμός και σε τι πιστεύουν οι μουσουλμάνοι; θρσσκευμάτα - Μάθημα Θρησκευτικών
Ισλάμ
είναι ο μοναδικός Θεός και πως ο Μωάμεθ ήταν ο προφήτης του. Ένας άνθρωπος δέχεται τον ισλαμισμό μόνο αν επαναλάβει αυτήν την φράση. Η λέξη μουσουλμάνος σημαίνει «αυτός που υποτάσσεται στον Αλλάχ». Ο ισλαμισμός ισχυρίζεται πως είναι η μοναδική αληθινή θρησκεία από την οποία προκύπτουν όλες οι υπόλοιπες (συμπεριλαμβανομένου του ιουδαϊσμού και του χριστιανισμού).
Οι μουσουλμάνοι βασίζουν τη ζωή τους σε 5 στύλους:

1. Η μαρτυρία της πίστης: «δεν υπάρχει άλλος θεός πέρα
από τον αληθινό θεό (Αλλάχ) και ο Μωάμεθ είναι απεσταλμένος του (προφήτης)»
2. Προσευχή: κάθε μέρα πρέπει να εκτελούνται 5 προσευχές
3. Προσφορά: πρέπει να δίνουμε στους φτωχούς γιατί τα πάντα έρχονται από τον Αλλάχ
4. Νηστεία: πέρα από τη σποραδική νηστεία όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να νηστεύουν κατά τη διάρκεια της γιορτής Ραμαντάν (ο έννατος μήνας του ισλαμικού ημερολογίου)
5. Χατζ: τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ο πιστός πρέπει να κάνει ένα προσκυνηματικό ταξίδι ως τη Μέκα (κατά τη διάρκεια του δωδέκατου μήνα από το ισλαμικό ημερολόγιο)


Αυτά τα 5 δόγματα είναι το πλαίσιο της συμπεριφοράς που θεωρείται υποταγή για τους μουσουλμάνους και τα αντιλαμβάνονται σοβαρά και κατά γράμμα. Η είσοδος ενός μουσουλμάνου στον παράδεισο

15 Φεβρουαρίου 2019

Ο Bozzetto για τον πλανήτη που συνεχίζουμε να καταστρέφουμε!


 Βιοηθική και περιβάλλον, - Ο Bozzetto για τον πλανήτη που συνεχίζουμε να καταστρέφουμε!
Γη ένας εύθραυστος πλανήτης

Το βίντεο αυτό μας περιγράφει με ποιον τρόπο ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί αλόγιστα το φυσικό του περιβάλλον. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η κακή - υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, έχουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και συμβάλουν στην καταστροφή του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Πίσω από όλα αυτά εντέλει υποκρύπτεται η εγωιστική στάση του συγχρόνου ανθρώπου, ο οποίος δρα ορμώμενος αποκλειστικά από ιδιοτελή και ατομικιστικά κίνητρα αδιαφορώντας για τις επόμενες γενιές. 

14 Φεβρουαρίου 2019

Τα τραγούδια στη θεολογία του Νίκου Ματσούκα (Χρυσόστομος Α. Σταμούλης)


Τα  τραγούδια στη θεολογία του Νίκου Ματσούκα   (Χρυσόστομος Α. Σταμούλης) - χριστιανισμός και ρεμπετικό τραγούδι - μάθημα θρησκευτικών
Ρεμπέτικη Μουσική
«Όλη τη νύχτα άκουγες τραγούδια στην ήσυχη πόλη, στους στενούς δρόμους και στα γραφικά σοκάκια…κι άκουγα ρεμπέτικα τραγούδια με τον κρυστάλλινο ήχο των μπουζουκιών…Τα ελαφρά τραγούδια, μολονότι μου ξυπνούσαν εκλεπτυσμένα αισθήματα του φωτεινού και ρομαντικού έρωτα, μπροστά στα ρεμπέτικα μου φαίνονταν νερόβραστα…τριγύριζα στα εξοχικά κέντρα και τα καφενεδάκια, πάντα απέξω βέβαια… Ζούσα έναν άλλον κόσμο και φιλοσοφούσα για τον έρωτα και τον Χάρο»
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο: «Γλυκόπικρες ρίζες. Μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Ν. Ματσούκα», ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεολόγους.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα άρθρο του Χρυσόστομου Σταμούλη  το οποίο έχει ως θέμα:


«Είχε μπει, θαρρώ, ένας γκρίζος και παγερός Νοέμβρης χιόνιζε κρυσταλλωμένο χιόνι. Μια βραδιά από δίπλα ακούσαμε ένα μονότονο τραγούδι με αργή και συρτή φωνή. Έπειτα ακούστηκαν ρυθμικοί χτύποι, σαν κάποιος να χτυπούσε με το χέρι ένα πιάτο ή ένα ταψί. Κι έπειτα ρυθμικά βήματα χορού. Τραγούδι, χτύποι και χορός μια άρχιζαν και μια σταματούσαν. Κι αυτό κράτησε ως τα βαθιά μεσάνυχτα. Ο ένας κοίταζε τον άλλο με ζωηρά απορημένα μάτια. Αλλά πρωί πρωί η χοντρούλα γειτόνισσα, που μας είχε ανακοινώσει τον πόλεμο των Γερμανών, μπήκε στην κουζίνα μας σαν αέρας. Μας είπε πνιχτά πως η Αννούλα πέθανε βαθιά χαράματα, κι οι δικοί της πριν πεθάνει τραγούδησαν και χόρεψαν, όπως το ’θελε η ίδια. Μετά είπε το ‘Θεός σχωρέστην’, κι έκανε ελαφρά δακρυσμένη το σταυρό της, λιγάκι ωστόσο χαμογελώντας θλιμμένα, και πρόσθεσε πως ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα. Κανένας δεν έλεγε κουβέντα. Το δικό μου το μυαλό σφηνώθηκε στο τραγούδι και στο χορό της περασμένης νύχτας. Δεν μπορούσα να δώσω μια εξήγηση. Εντούτοις ήμουνα πάντοτε έτοιμος να δεχτώ πως στο θάνατο  συμβαίνουν ολότελα περίεργα πράγματα. (Αργότερα τι μπορούσαν να μου πουν οι κατοπινές σοφίες που διάβαζα για το μοιρολόγι;)».[1]
Κυρίες και κύριοι, έρχομαι σήμερα ενώπιόν σας, για να ταξιδέψουμε μαζί το ταξίδι της θεολογικής ποιητικής του Νίκου Ματσούκα. Πρόκειται για  ταξίδι ζώσας μνήμης, δηλαδή α-λήθειας, έρωτος και

13 Φεβρουαρίου 2019

Μαμούθ για κλωνοποίηση



Μαμούθ για κλωνοποίηση - βιοηθική και επιστημονική έρυνα- ηθικά προβλήματα
Μαμούθ για κλωνοποίηση

Στο βίντεο[1] μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση του εντοπισμού ενός θηλυκού μαμούθ το  οποίο ήταν σε καλοδιατηρημένη κατάσταση.[2] Το μαμούθ είχε ηλικία μεταξύ 50 και 60 ετών και έζησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι, όταν διαπίστωσαν ότι σε κάποια σημεία έρεε ακόμη αίμα,  ανοίγοντάς τους έτσι την πόρτα για μια εντυπωσιακή επιστροφή στο παρελθόν. «Τοποθετήσαμε δείγμα αίματος σε καταψύκτη του Μουσείου Μαμούθ. Ακόμη και στους -17 βαθμούς Κελσίου δεν παγώνει. Πρέπει να το μελετήσουμε ενδελεχώς πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα», δήλωσε ο Συμεών Γκριγκόριεφ, διευθυντής του Μουσείου Μαμούθ του Πανεπιστημίου βορειοανατολικής Ρωσίας. Το εύρημα βρισκόταν επί σειρά χιλιετηρίδων στα νησιά Λαχόφσκ, του αρχιπελάγους Νοβοσιμπίρσκ, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, ανάμεσα σε στρώματα πάγου. Το δείγμα αίματος ελήφθη από τμήμα κάτω από το στομάχι, το οποίο ήταν αναλλοίωτο διότι ακουμπούσε στο παγωμένο έδαφος. Ακόμη και οι μύες διατηρούν το ερυθρό χρώμα φρέσκου κρέατος, επεσήμαναν οι παλαιοντολόγοι.

Στην είδηση επισημαίνεται ότι μετά τη μοναδική αυτή ανακάλυψη,  οι Ρώσοι παλαιοντολόγοι έχουν μπει σε πειρασμό να κλωνοποιήσουν το αρχαιότερο θηλαστικό στον κόσμο. Η πρόθεση της κλωνοποίησης εξαφανισμένων ειδών  δημιουργεί πολλά ηθικά διλήμματα τα όποια σχετίζονται με τη βιοηθική και τα

12 Φεβρουαρίου 2019

Ο Χριστός ως εραστής των ψυχών ημών


Ο Χριστός ως εραστής των ψυχών ημώνΙ- Ιησούς, Μάθημα Θρησκευτικών, Μετάνοια,  Χριστιανική Ηθική, Χριστός,
Ο Χριστός ως εραστής των ψυχών ημών
του Χρήστου Γιανναρά


Το μαρτύριο της κόλασης θα είναι η αδυναμία να αναγνωρίσουμε τον Χριστό στο Πρόσωπο του Νυμφίου και Εραστή των ψυχών μας. Η όποια θαυμαστή Παρουσία Του δεν θα αρκεί να μας πείσει - το θαύμα δεν έπεισε ούτε τους Γραμματείς και Φαρισαίους. Αν προέχει για μας ο Νόμος, τα μέτρα της νομικής ‘καθαρότητας’, δεν είναι δυνατό να Τον αναγνωρίσουμε. Δεν μπορεί να είναι αυτός που αγκαλιάζει τους ακάθαρτους – τους τελώνες, τις πόρνες, τους άσωτους, τους ληστές. Εμείς αναλώσαμε τον βίον όλον στη μελέτη και τήρηση του Νόμου, και τώρα Αυτός δέχεται και αγαπάει τους αχρείους παραβάτες του Νόμου, τα ρεμάλια, τους παρίες. Ιδού άνθρωπος φάγος και οινοπότης, τελωνών φίλος και αμαρτωλών. Δεν είναι ο Κριτής που περιμέναμε, αυτός που θα δικαιώσει τις στερήσεις και την άθληση μας, δεν είναι ο δικαιοκρίτης Θεός. Είναι Νυμφίος και Εραστής, άρα είναι δαίμονας –αφού ‘η φύση του έρωτα είναι δαιμονική’.

    Και κάπως έτσι αρχίζει η κόλαση. Περιμένουμε αυτόν που δεν θα έρθει, βυθιζόμαστε όλο και βαθύτερα

11 Φεβρουαρίου 2019

Σχολικός εκφοβισμός: Διάσημοι εξομολογούνται πως έπεσαν θύματα του σχολικού εκφοβισμού.



Stop Bulling
Στο παρόν βίντεο, διακεκριμένοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι και αθλητές μιλούν στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και στον Σταυρό Θεοδωράκη για τον σχολικό εκφοβισμό που υπέστησαν κατά την παιδική τους ηλικία. Κάνουν λόγο για όσα αρνητικά βίωσαν στο σχολείο: ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης, η δημοσιογράφος Κατερίνα Ζαρίφη, ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ο τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα, ο ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Βλάσης Μάρας και οι ηθοποιοί Μίνα Ορφανού και Μάκης Παπαδημητρίου. Το βίντεο αποτελείται από αποσπάσματα της εκπομπής Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη με τίτλο «Η τρομοκρατία της αθωότητας».

10 Φεβρουαρίου 2019

Χάκερς γονιδιώματος δείχνουν ότι κανενός το DNA δεν είναι ανώνυμο

 Χάκερς γονιδιώματος δείχνουν ότι κανενός το DNA δεν είναι ανώνυμο - Βιοηθιή και ηθική προσσέγγγιση
Κανενός το DNA δεν είναι ανώνυμο

Το 2013 ένας νέος βιολόγος εν ονόματι Yavin Erlich (επικεφαλής επιστήμονας της MyHeritage) σόκαρε τον κόσμο της έρευνας δείχνοντας ότι ήταν δυνατό να αποκαλύψει τη ταυτότητα των ανθρώπων που απαριθμούνται στις ανώνυμες γενετικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιώντας μόνο το διαδίκτυο.
Για αυτόν τον λόγο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απάντησαν με το να περιορίσουν της πρόσβαση σε ομάδες ανώνυμων βιοϊατρικών γενετικών δεδομένων, δηλώνοντας ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μπορεί να είναι μικρές, αλλά όχι μηδενικές.
Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές, όπως η 23ANDME και Ancestry, έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής γενετικά προφίλ για πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πελάτες που κατεβάζουν τις δικές τους πληροφορίες μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους πληροφορίες σε δημόσιους ιστότοπους γενεαλογικού περιεχομένου όπως είναι η GEDmatch. H GEDmatch απέκτησε εθνική φήμη διότι οδήγησε της αστυνομία σε έναν ύποπτο του Golden State Killer.
Σύμφωνα με την έρευνα του Erlich που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, περισσότεροι από το 60% των Αμερικανών με ευρωπαϊκή καταγωγή μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω του DNA τους χρησιμοποιώντας ανοιχτές γενεαλογικές βάσεις, χωρίς να έχουν αποστείλει δείγμα σάλιου.
O Erlich με τη βοήθεια των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο της Columbia και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανέλυσαν DNA 1,28 εκατομμυρίων λευκών ανθρώπων, ανώνυμα. Στη

9 Φεβρουαρίου 2019

Η μάστιγα των αμβλώσεων από ανήλικες κοπέλες στην Ελλάδα – Βίντεο


Αμβλώσεις στην Ελλάδα - Η μάστιγα των αμβλώσεων από ανήλικες κοπέλες στην Ελλάδα – Βίντεο - βιοηθική - μάθημα θρησκευτικών
Αμβλώσεις στην Ελλάδα

Έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα αυξημένα ποσοστά των αμβλώσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα στη χώρα μας, το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις ανήλικες κοπέλες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάζουμε εδώ, ο ετήσιος αριθμός των αμβλώσεων στην Ελλάδα είναι περίπου 150.000 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 35. 000 αφορούν ανήλικα κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών. Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξομολόγηση μιας κοπέλας, της Σοφίας, η οποία τελικά και με τη στήριξη της μητέρας της, αποφάσισε να «κρατήσει» το

8 Φεβρουαρίου 2019

Πατερναλιστική ιατρική και αυτονομία του ασθενούς


Πατερναλιστική ιατρική και αυτονομία του ασθενούς- Ηθική Φιλοσοφία- βιοηθική
Πατερναλιστική ιατρική και αυτονομία
του Αλέξανδρου Ελευθερίου  

«Στο σύγχρονο δίκαιο η πατερναλιστική ιατρική δεν είναι πλέον ο κανόνας και ένας ασθενής έχει εκ πρώτης όψεως δικαίωμα να ενημερωθεί από έναν χειρουργό για έναν μικρό αλλά καλά επιβεβαιωμένο κίνδυνο σοβαρής βλάβης ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης». Η πιο πάνω φράση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές (08.08.2014), έχει επαναληφθεί στην πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, αναφορικά με την αγωγή του Μάρκου Παρασκευά. Στην απόφαση καθιερώθηκαν γενικές αποζημιώσεις ύψους 40.000 ευρώ, λόγω ιατρικής αμέλειας κατά τη χειρουργική επέμβαση οπισθίου χιαστού στην οποία προκλήθηκε μόνιμη παράλυση στο πέλμα του δεξιού ποδιού του Ενάγοντος. Μεταξύ των ευρημάτων ιατρικής αμέλειας, το δικαστήριο τόνισε τη σημασία της αυτονομίας του ασθενούς, σύμφωνα με την αρχή της ελεύθερης παροχής συγκατάθεσης μετά από πλήρη ενημέρωση και γνώση των κινδύνων για προτεινόμενες θεραπείες ή επεμβάσεις.
Η πιο πάνω αρχή είναι επίσης κοινώς γνωστή, σε παγκόσμια Βιβλιογραφία και Νομολογία, ως το δόγμα της «ενημερωμένης συναίνεσης ή συγκατάθεσης του ασθενούς» (doctrine of informed consent). Το αναφερόμενο δόγμα επικαλείται το δικαίωμα του ασθενούς να γνωρίζει εκ προοιμίου τα ρίσκα και

7 Φεβρουαρίου 2019

Η χρήση της νανοτεχνολογίας για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου - animation


Η χρήση της νανοτεχνολογίας για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου -  animation - βιοηθική και ιατρική
Nanotechnology for Targeted
Cancer Therapy
Το σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων της ανάρτησης, μας παρουσιάζει τις βασικές αρχές της στοχευμένης νανοϊατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου. Εάν επιθυμείτε, έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε υποτίτλους (και στα ελληνικά) από τις ρυθμίσεις του video. (αυτόματη μετάφραση)

6 Φεβρουαρίου 2019

Η ευγονική υπό το πρίσμα της 0ρθόδοξης Διδασκαλίας


Του Γεωργίου Κατσιμίγκα Νοσηλευτού ΠΕ κ΄ ΤΕ, Θεολόγος, Υποψήφιου Διδάκτορος Ιατρικής, Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας, Αθήνα. Συνεργάτου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος


Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων (Κανονισμός 135/1999) 

ΕΥΓΟΝΙΚΗ 

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Ο όρος ευγονική εισάγεται για πρώτη φορά το 1883 από τον ιατρό και μαθηματικό Francis Galton εξάδελφο του Δαρβίνου. Ευγονική (ευ+ γόνος) ορίζεται ως η προσπάθεια της επιστήμης να πετύχει τον εξευγενισμό του ανθρώπινου γένους με βάση τους νόμους της βιολογίας και της κληρονομικότητας (Μάλλιος 2004). Με άλλα λόγια θα λέγαμε, ότι η ευγονική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την βελτίωση της κληρονομικής ποιότητας μιας φυλής ή ενός γένους. Στόχος της είναι η φυσική, η διανοητική και η ηθική αναβάθμιση του ανθρώπινου γένους. Η ευγονική λειτουργεί σε δύο βασικές κατευθύνσεις: Στην αρνητική ευγονική, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της συχνότητας των ανεπιθύμητων γενετικών γνωρισμάτων και στη θετική ευγονική, με την οποία επιχειρείται η βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός οργανισμού ή ενός είδους.
Επίσημα, η ιστορική απαρχή του κινήματος της ευγονικής τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, αν και στην αρχαία Σπάρτη παρατηρείται το φαινόμενο εφαρμογής ευγονικών μέσων με τη ρίψη των ασθενών βρεφών στο βάραθρο του Καιάδα. Τα βασικά μέσα της
αρνητικής ευγονικής που εφαρμόστηκαν από διάφορους κρατικούς φορείς, ήταν η αποθάρρυνση, η αποφυγή της αναπαραγωγής των μη υγιών ατόμων μέσω της αποτροπής του γάμου και φυλετικής μίξης, η ιδρυματοποίηση, η στείρωση και μερικές φορές ο ευνουχισμός (Epstein 2003). Η ευγονική όπως εφαρμόστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα στερείται επιστημονικού βάθους και σοβαρότητας, παρόλο που εκπρόσωποί της προσπάθησαν να της δώσουν επιστημονική χροιά. Η εμμονή στη γενετική αιτιοκρατία, η πεποίθηση δηλαδή ότι όλες οι ανεπιθύμητες ασθένειες και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, όπως η εγκληματικότητα, ο αλκοολισμός, η νοητική υστέρηση, η ομοφυλοφιλία, που οι ευγονιστές προσπαθούσαν να εξαλείψουν, ήταν γενετικά προκαθορισμένα και μη αναστρέψιμα από περιβαλλοντική επίδραση, είναι μη αποδεκτές θέσεις σήμερα από την επιστημονική κοινότητα.

Β. ΗΘΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
 

Με τη σημαντική όμως πρόοδο της βιολογίας και της γενετικής μηχανικής τα τελευταία χρόνια, η ευγονική εμφανίζεται και πάλι στο επίκεντρο συζητήσεων και βιοηθικού προβληματισμού. Όσοι αποδέχονται ευγονικές αντιλήψεις, υποστηρίζουν τις επεμβάσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα με σκοπό τη “βελτίωση”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...