Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση:
εφαρμογές και διλήμματα video
|
30 Οκτωβρίου 2020
Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση: εφαρμογές και διλήμματα video
28 Οκτωβρίου 2020
Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής: Χώρος φιλοξενίας και ευσπλαχνίας
Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής
Χώρος φιλοξενίας και ευσπλαχνίας
|
26 Οκτωβρίου 2020
Ας κρατήσουν οι χοροί - Διονύσης Σαββόπουλος
Ας κρατήσουν οι χοροί: ένας
σύγχρονος ελληνικός εθνικός ύμνος από τον Διονύση Σαββόπουλο
Ανδρέας Καπανδρέου
«Ας κρατήσουν οι χοροί» είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού που έγραψε και τραγούδησε για πρώτη φορά το 1983 ο μεγάλος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.
Ας κρατήσουν οι χοροί |
Οι στίχοι του τραγουδιού θα μπορούσαν να αποτελούν τον σύγχρονο ελληνικό εθνικό ύμνο αφού μέσα από τον ξεσηκωτικό ρυθμό του μας μιλά για μια παρέα σύγχρονων Ελλήνων συνδέοντάς την με την ελληνική ιστορία «Kι είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες, φτιάχνουν άλλο γαλαξία».
Οι στίχοι αγγίζουν φιλοσοφίες και τα αιώνια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο «είμαστε δεν είμαστε τίποτα δεν είμαστε βρε…», «άμα είναι όλα άγραφα κάτι θα βγει…». Αγγίζουν ακόμα και το διαχρονικό πρόβλημα επικοινωνίας του λαού με την εξουσία «Τι να φταίει η Bουλή, τι να φταιν οι εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι βρε, αν πονάει η κεφαλή, φταίει η απρόσωπη αγάπη που `χε βρει».
Η ελληνική περηφάνια πάντως γιγαντώνεται όταν ο Διονύσης αναφέρεται στον «παππού σε μέρη αυτόνομα, μέσα στην τουρκοκρατία» και κορυφώνεται, φέρνοντας μέχρι και δάκρια στα μάτια εκεί που «η Έλενα η χορεύτρια, σκύβει στη μεριά του Τάσου και με μάτια κλειστά τραγουδούν αγκαλιά Εθνική Ελλάδος γεια σου!»
Το τραγούδι, σε στίχους, μουσική και εκτέλεση από τον Διονύση Σαββόπουλο, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με τον δίσκο «Τραπεζάκια έξω» (1983).
Για την ιστορία, ο δίσκος «Τραπεζάκια έξω» περιλάμβανε τα ακόλουθα τραγούδια: Νέο Κύμα -- Μας Βαράνε Ντέφια – Χουλιγκάνοι -- Μυστικό Τοπίο -- Δεν Είναι Ρυθμός -- Πρωτομαγιά – Φλόγες -- Ας Κρατήσουν Οι Χοροί – Canto -- Το Χειμώνα Ετούτο – Τσάμικο.
Το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» συμπεριλήφθηκε αργότερα και σε άλλους δίσκους του Σαββόπουλου αλλά και συλλογικούς: («Είκοσι χρόνια δρόμος» (1983), «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» (1987), «Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι και θα ρθεί οπωσδήποτε» (1988) και «Στου τραγουδιού την όχθη 8» (2004).
ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ
Στίχοι
Ας κρατήσουν οι χοροί
και θα βρούμε αλλιώτικα
23 Οκτωβρίου 2020
Στέλιος Βιρβιδάκης: Η ηθική της αλήθειας στον κυβερνοχώρο
Η ηθική της αλήθειας στον κυβερνοχώρο |
20 Οκτωβρίου 2020
Η κουλτούρα του τσαμπουκά και η ηθική του σεβασμού προς τον Άλλο
Η κουλτούρα του τσαμπουκά και
η ηθική του σεβασμού προς τον Άλλο
|
18 Οκτωβρίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής – World Bioethics Day
Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής |
17 Οκτωβρίου 2020
Περιβαλλοντική ηθική και περιβαλλοντικό ήθος
Περιβαλλοντική ηθική και περιβαλλοντικό ήθος |
15 Οκτωβρίου 2020
Ο Κομφούκιος: Η ζωή και η σκέψη του
Ο Κομφούκιος: Η ζωή και η σκέψη του |
Φιλόσοφος, πολιτικός αλλά πάνω από όλα δάσκαλος με την πλήρη σημασία της λέξης, ο Κομφούκιος (孔夫子) πέρασε όλη του τη ζωή αναζητώντας την ηθική: εκείνο το μοντέλο ενάρετου βίου δηλαδή που θα ξεκινούσε από την οικογένεια για να γενικευτεί στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στη βάση πάντα μιας ιδανικής για τον σκοπό αυτό εκπαίδευσης.
Ο ακρογωνιαίος λίθος της σκέψης του ήταν λοιπόν η προσωπική ηθική, η οποία αν γενικευόταν στο σύστημα διακυβέρνησης θα μπορούσε να κάνει θαύματα σε επίπεδο ανθρώπινης συνύπαρξης: οι κοινωνικές σχέσεις θα κυβερνούνταν από την ακεραιότητα, τη δικαιοσύνη και την ειλικρίνεια.
Ο διανοητής του 500 π.Χ. θα προσπαθούσε μάλιστα ο ίδιος ως δημόσιος σύμβουλος να εφαρμόσει τη διδασκαλία του στην κοινότητα, το κοινωνικο-πολιτικό σύστημα που οραματίστηκε ωστόσο δεν θα υιοθετούταν παρά αιώνες αργότερα, τον 2ο αιώνα π.Χ. από τη δυναστεία των Χαν, οι οποίοι βάσισαν πράγματι τη δομή του αχανούς βασιλείου τους στις διδαχές του Κομφούκιου, οι οποίες πλέον είχαν μετατραπεί σε σύστημα διακυβέρνησης, τον περίφημο κομφουκιανισμό, που θα γινόταν η επίσημη αυτοκρατορική φιλοσοφία της Κίνας στα χρόνια που θα ακολουθούσαν.
Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο που βάλθηκε να βρει ποιος ήταν ο ιδανικός τρόπος ενάρετης ζωής, καταλήγοντας τελικά σε μια φράση που θα αποκαλέσει «Χρυσό Κανόνα» και θα αποτελέσει τη βάση όλης του της κοσμοθεώρησης: «Μην κάνεις στους άλλους ότι δεν θες να κάνουν οι άλλοι σε σένα»...
Πρώτα χρόνια
Ο Κομφούκιος: Η ζωή και η σκέψη του |
Σύμφωνα πάντως με τον ιστορικό Σου-Μα Σι'εν (στο μνημειώδες έργο του «Αρχεία του Μεγάλου Ιστορικού»), ο Κομφούκιος φαίνεται να γεννιέται σε ηγεμονική οικογένεια της πάλαι ποτέ Δυναστείας των Ζου, ενώ άλλες πηγές τον θέλουν να αποτελεί μέλος αγροτικής φαμίλιας χτυπημένης από τη φτώχεια. Όπως κι αν έχει, ένα είναι σίγουρο: τα χρόνια που γεννιέται ο Κομφούκιος είναι ιδιαίτερα ταραγμένα, με τα πολυάριθμα κρατίδια της χώρας -μετά την πτώση του βασιλείου των Ζου- να έχουν παραδοθεί σε εμφύλιες συγκρούσεις και βαρβαρικές επιδρομές.
Ο Κομφούκιος φέρεται να χάνει τον πατέρα του ήδη από τρυφερή ηλικία, με την ανέχεια και την εξαθλίωση να τον πλήττουν πλέον με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Για την εκπαίδευσή του επίσης δεν είναι και πολλά γνωστά (ή τεκμηριωμένα), με τον λαϊκό θρύλο να τον θέλει ωστόσο να λαμβάνει την παραδοσιακή μαθητεία στη λαϊκή κινεζική θρησκεία: το πλήρες τελετουργικό και μουσικά μαθήματα. Πριν κλείσει μάλιστα τα 19 του χρόνια ήταν ήδη παντρεμένος, ενώ λίγο αργότερα θα αποκτήσει έναν γιο και δύο κόρες.
Ήταν αναμφίβολα μια εποχή ανθρωπιστικής και ιδεολογικής κρίσης: κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ., οι ανταγωνιστικές κινεζικές επαρχίες υπονόμευαν πλέον ανοιχτά τη συρρικνωμένη εξουσία των Ζου, που κυβέρνησαν τη χώρα για περισσότερα από 500 χρόνια. Οι παραδοσιακές κινεζικές πειθαρχίες και οι πατροπαράδοτες αξίες είχαν αρχίσει έτσι να φθίνουν, με ένα κλίμα διάχυτης παρακμής να μαστίζει τη χώρα...
Φιλοσοφία και διδαχές
Μέσα στο πλαίσιο αυτό της ηθικής κατάπτωσης, ο Κομφούκιος αναγνώρισε μια νέα ευκαιρία: διείδε την υποχρέωση να ενισχύσει τις κοινωνικές αξίες της παράδοσης και της συμπόνοιας. Η κοινωνική του
13 Οκτωβρίου 2020
Οι πρακτικές της ευγονικής στις ΗΠΑ και τη Ναζιστική Γερμανία
Οι πρακτικές της ευγονικής
στις ΗΠΑ και τη Ναζιστική Γερμανία
|
Οι ΗΠΑ πρωτοπορούν στην ευγονική
Η έρευνα του Galton για την ευγονική
Εξαναγκαστικά μέσα στις επιταγές της ευγονικής και στην Ευρώπη
11 Οκτωβρίου 2020
Τα παιδιά μέσα στη χριστιανική οικογένεια
Τα παιδιά μέσα στον Χριστιανισμό
|
10 Οκτωβρίου 2020
Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
Την πόρτα ανοίγω το βράδυ |
Συνθέτης: Θεοδωράκης Μίκης
Στιχουργός: Λειβαδίτης Τάσος
Έτος πρώτης Κυκλοφορίας: 1978
Την πόρτα ανοίγω το βράδυ,
τη λάμπα κρατώ ψηλά,
να δούνε της γης οι θλιμμένοι,
να ’ρθούνε, να βρουν συντροφιά.
Να βρούνε στρωμένο τραπέζι,
σταμνί για να πιει ο καημός
κι ανάμεσά μας θα στέκει
ο πόνος, του κόσμου αδερφός.
9 Οκτωβρίου 2020
Η τεχνητή μήτρα θα φέρει το τέλος των εκτρώσεων; (video)
Η τεχνητή
μήτρα θα φέρει
το τέλος των
εκτρώσεων;
|
8 Οκτωβρίου 2020
Η Ηθική Φιλοσοφία του Δημοκρίτου (Μαθήματα Φιλοσοφίας)
Η Ηθική Φιλοσοφία του Δημοκρίτου |
Κατά την αρχαϊκή περίοδο (8ο-6ο αι. π.Χ), οι Ίωνες φιλόσοφοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την αρχή και την ουσία του κόσμου. Τον 5ο αι. π.Χ. διατυπώθηκαν και άλλες θεωρίες πάνω στα θέματα αυτά. Αξιοσημείωτη είναι η ατομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η ύλη αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια, τα άτομα (ἀ στερ. + τέμνω: αυτά που δεν τέμνονται, δεν κόβονται, δεν μπορούν να διαιρεθούν άλλο), και από κενό. Εισηγητής αυτής της θεωρίας ήταν ο Λεύκιππος από τα Άβδηρα της Θράκης.
Εκείνος, όμως, που την ανέπτυξε περαιτέρω ήταν ο μαθητής του και συμπατριώτης του Δημόκριτος. Ωστόσο, ο Δημόκριτος δεν έγραψε μόνο έργα οντολογίας αλλά και ηθικής. Το ηθικό του ιδεώδες συνίσταται στην προστασία των ατόμων της ψυχής από βίαιες αναστατώσεις. Η ψυχική γαλήνη
7 Οκτωβρίου 2020
Νανοτεχνολογία και βιομιμητική. Τι σχέση έχουν με την πίστη;
Νανοτεχνολογία και βιομιμητική.
Τι σχέση έχουν με την πίστη;
|
6 Οκτωβρίου 2020
Ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στο Ίδρυμα Ευγενίδου
5 Οκτωβρίου 2020
Το κάπνισμα: Ένα αντικαπνιστικό τραγούδι
Το κάπνισμα: Ένα αντικαπνιστικό τραγούδι |
Στίχοι : Αλέξανδρος Ιακώβου - Γιώργος Α. Μιχαήλ
Από τον δίσκο ''Κάτι καινούριο απ' τα παλιά...'' Οκτώβριος 2011
Στίχοι
πίστευα πως μάγκα θα με έκανε ο καπνός
μα τώρα που μεγάλωσα
είδα πως ήταν σφάλμα
να το ελαττώσω προσπαθώ
ούτε ποδόσφαιρο με τα παιδιά
όπως παλιά να παίξω
στον πάγκο μόνος κάθομαι
παίρνω από τον ήλιο χρώμα
και το τσιγάρο μου πριν σβήσει
ανάβω ένα ακόμα
Το τσιγάρο στη ζωή μου μού 'κανε κακό
μα όσο και να θέλω
να το κόψω δεν μπορώ
κι αν εσύ που με ακούς
σκέφτεσαι να τ' αρχίσεις
να ξέρεις σαν κι εμένα
κάποτε θα καταντήσεις
4 Οκτωβρίου 2020
Η Εφαρμογή της Θεωρίας του Kohlberg περί Ηθικής Σκέψης στην Εκπαίδευση
Η Εφαρμογή της Θεωρίας του Kohlberg
περί Ηθικής
Σκέψης στην Εκπαίδευση
|
Δημήτρη Χιώνη, Στρατιωτικό Ψυχολόγο
3 Οκτωβρίου 2020
«Ο έξυπνος κόσμος έρχεται»: Αυτά είναι τα 10 τεχνολογικά trends του 2025
«Ο έξυπνος κόσμος έρχεται»... |
Ζώντας με τα ρομπότ
Υπερόραση
Έξυπνοι βοηθοί
Έξυπνοι δρόμοι
Δουλεύοντας με ρομπότ
2 Οκτωβρίου 2020
Στο τραπέζι η μέθοδος triage: ο θάνατός σου, η ζωή μου
Στο τραπέζι η μέθοδος triage |
Αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα είναι οι γιατροί σε χώρες όπου τα ελλειμματικά συστήματα υγείας δεν άντεξαν να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού. Οι έκτακτες καταστάσεις σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό απαιτούν οδυνηρές αποφάσεις για το ποιοι ασθενείς θα αφεθούν να πεθάνουν και ποιοι θα έχουν την ευκαιρία να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η πανδημία του Covid-19 έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας των χωρών όλου του πλανήτη και αποκάλυψε αδυναμίες, κενά και ελλείψεις ακόμα και στις πλέον αναπτυγμένες χώρες.
Η υψηλή μολυσματικότητα του ιού σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό, την έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, τη λεηλασία των εθνικών συστημάτων υγείας δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη συνθήκη στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, όπου η μαζική προσέλευση βαρέως πασχόντων ασθενών αποδείχτηκε μη διαχειρίσιμη.
Γιατροί και νοσηλευτές ρίχτηκαν σε μια άνιση μάχη που ξύπνησε μνήμες από εμπόλεμες περιοχές, όταν γινόταν ταξινόμηση των τραυματιών ανάλογα με τη βαρύτητα του τραύματος και στη συνέχεια επιλογή για το ποιος θα αφεθεί να πεθάνει, δίνοντας προτεραιότητα σε κάποιον που είχε περισσότερες πιθανότητες να ζήσει.
Έτσι και τώρα το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής κλήθηκε να λάβει οδυνηρές αποφάσεις πριν εφαρμόσει τη διαδικασία «triage» ενός αναδυόμενου επιστημονικού κλάδου: της Ιατρικής των Καταστροφών.
Στο τραπέζι η μέθοδος triage |
Έτσι η μέθοδος «triage», η οποία προέρχεται από το ιατρικό πρωτόκολλο που ακολουθούνταν σε περιόδους πολέμου και σημαίνει τη «διαλογή» ασθενών με βασικό στόχο την επιβίωση όσων το δυνατόν περισσότερων, αποτελεί μονόδρομο. Συνιστά όμως και μια θλιβερή ομολογία συστημικής απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.