Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

31 Μαΐου 2019

Ο Πολιτισμός της Αρχαίας Ινδίας


Ο Πολιτισμός της Αρχαίας Ινδίας - ινδουισμός- Θρησκευτικά και Μάθημα Θρησκευτικά
Ο Πολιτισμός της Αρχαίας Ινδίας
του Γιάννη Φίκα

  Οι γνώσεις μας για τον πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού βασίζονται κυρίως στα αρχαιολογικά ευρήματα των πόλεων Χαράπα (2300-1700 π.Χ.) και Μοχέντζο Ντάρο που  περιελάμβαναν οικήματα θρησκευτικού, τελετουργικού και διοικητικού χαρακτήρα. Σε ορισμένους οικισμούς διακρίνεται το σχέδιο της πόλης με ίχνη κανονικού δικτύου σταυρωτών δρόμων. Στο Μοχέντζο Ντάρο όλα τα κτίσματα ήταν φτιαγμένα από πλίνθους καθορισμένου σχήματος. Πολλοί δρόμοι είχαν αγωγούς σκεπασμένους με πλίνθους και μικρά ανοίγματα για επιθεώρηση. Κάθε κατοικία διέθετε λουτρό. Η πόλη ήταν μεγάλο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο με εργαστήρια αγγειοπλαστικής, βαφής, μεταλλοτεχνίας και επεξεργασίας οστράκων. Η ανακάλυψη σφραγίδων της Μεσοποταμίας στο Μοχέντζο Ντάρο φανερώνει την επικοινωνία ανάμεσα στις περιοχές της κοιλάδας του Ινδού,  του Περσικού κόλπου και της Μεσοποταμίας. Ο πολιτισμός της Κοιλάδας του Ινδού κατέρρευσε μεταξύ του 1800 και του 1700 π.Χ. Ως πιθανές αιτίες κατάρρευσης θεωρούνται οι κλιματικές και γεωμορφολογικές αλλαγές, αλλά και οι επιδρομές ξένων λαών.

 Οι αιώνες που μεσολάβησαν από την εισβολή των  Αρίων, ιδρυτών του μεταγενέστερου ινδικού πολιτισμού, έως την εγκαθίδρυση των πρώτων κέντρων πολιτικής εξουσίας στα βορειανατολικά της Ινδίας κατά μήκος του ποταμού Γάγγη (από το 1600 έως το 600 π.Χ.), άφησαν πίσω τους ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι μοναδικές διαθέσιμες πηγές εξαντλούνται στα τέσσερα ιερά κείμενα, τις Βέδες, και στα έπη Μαχαμπαράτα και Ραμαγιάνα, που συντάχθηκαν ανάμεσα στον 4ο αιώνα π.Χ. και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Μολονότι τα κείμενα αυτά περιέχουν κάποιες αναφορές σχετικές με τις μετακινήσεις, τα ήθη και τα έθιμα των Αρίων, η περιγραφή των γεγονότων περιβάλλεται από τον πέπλο του θρύλου και εμπεριέχει έμμεσες  μόνο αναφορές για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που υποτάχθηκαν. Οι Άριοι εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ινδία, η κοινωνία τους ήταν ιεραρχικά δομημένη σε τέσσερις κάστες. Στην υψηλότερη βαθμίδα βρίσκονταν οι ιερείς, η κάστα των Βραχμάνων, ακολουθούσαν οι Ξατρίγια, οι αριστοκράτες πολεμιστές και στη συνέχεια οι Βαΐσια, οι έμποροι και επαγγελματίες. Τελευταία ήταν η κάστα των Σούντρα, που υπηρετούσε τις άλλες τρεις κάστες.

 Κατά τη διάρκεια του 7ου και του 6ου αιώνα π.Χ. δημιουργήθηκαν τα δεκαέξι μεγάλα βασίλεια και διαμορφώθηκε ένα σύστημα διακυβέρνησης με κεντρική μορφή τον βασιλιά. Το πιο σημαντικό βασίλειο

30 Μαΐου 2019

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής της Βιοηθικής για τις Επιτροπές Ηθικής και Έρευνας


Bioethical and scientific research, - Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής της Βιοηθικής για τις Επιτροπές Ηθικής  και Έρευνας
Βιοηθική και επιστημονική έρευνα
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, εξέτασε το προσχέδιο νόμου  για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις»,[1] με το οποίο καθιερώνεται νομοθετικά ο θεσμός των Επιτροπών Ηθικής της Έρευνας,. Η παραπάνω νομοθετική ρύθμισή είναι ιδιαιτέρα σημαντική καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται:[2]

- Η κάλυψη κάθε τομέα της έρευνας (στις θετικές και στις κοινωνικές επιστήμες).
- Η λήψη υπ’ όψη των θεμελιωδών ηθικοκοινωνικών αξιών για την αξιολόγηση μιας πρότασης.
- Η κάλυψη κάθε μορφής έρευνας (χρηματοδοτούμενης ή μη).
- Η διεπιστημονικότητα στη σύνθεση των Επιτροπών.
- Η σχετική, κατ’ ανάγκη, ανεξαρτησία των Επιτροπών από την ερευνητική τους μονάδα, με τη συμμετοχή εξωτερικών μελών.
- Η δεσμευτικότητα των αποφάσεων των Επιτροπών.
- Ο υποστηρικτικός στον ερευνητή χαρακτήρας των αποφάσεων (με την πρόβλεψη «συστάσεων» για τη διόρθωση της πρότασης)
- Η δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης των αποφάσεων
- Η αντιμετώπιση της σύγκρουσης συμφερόντων των μελών των Επιτροπών.


Αμέσως παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της σύστασης:

29 Μαΐου 2019

Μέγας Κωνσταντίνος – ιστορικό ντοκιμαντέρ




Μέγας Κωνσταντίνος – ιστορικό ντοκιμαντέρ  -Εκκλησιαστική Ιστορία και Μάθημα Θρησκευτικών
Μέγας Κωνσταντίνος
Το παρόν ντοκιμαντέρ του History Channel πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην παύση των διωγμών και στο αναφαίρετο πλέον δικαίωμα των χριστιανών να μπορούν ελεύθερα να λατρεύουν τον Θεό τους. Επίσης μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ θα αντιληφθούμε τη εύρος της προσωπικότητας του Μεγάλου Κωνσταντίνου καθώς και την αποφασιστική συμβολή του  στην εξάπλωση του Χριστιανισμού. 
Κ.Ε

28 Μαΐου 2019

Η ευθανασία αποτελεί το 25% των θανάτων στην Ολλανδία


Η ευθανασία αποτελεί το 25% των θανάτων στην Ολλανδία - Βιοηθική προσσέγγιση της Ευθανασίας
Η ευθανασία αποτελεί το 25% των θανάτων στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία, 15 χρόνια μετά την νομιμοποίηση της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, πάνω από 25% των θανάτων συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτός είναι ο αριθμός που προκύπτει από τις στατιστικές του 2017.

Πάνω από 6.500 περιπτώσεις ευθανασίας έχουν καταγραφεί με 1.900 περιπτώσεις αυτοκτονίας και 32.000 ασθενείς να έχουν πεθάνει με την χρήση της «ιατρικά υποβοηθούμενης νάρκωσης».

Ένας από τους λόγους που έχει γίνει πιο διαδεδομένη η ευθανασία από το 2007 είναι ότι δίνεται η δυνατότητα κάποιος να υποβληθεί στην συγκεκριμένη διαδικασία ποιο εύκολα. Αυτό έρχεται μετά από την χαλάρωση του νομικού προσδιορισμού που βρίσκεται στην καρδιά αυτού του νόμου, ο οποίος αναφέρει ως βασική προϋπόθεση ότι ένας ασθενής θα πρέπει να υποφέρει σε αφόρητο βαθμό. Η ευθανασία στην Ολλανδία θεωρείται ως «μια βασική ιατρική υπηρεσία, η οποία καλύπτεται από τα χρήματα που πληρώνει κάθε μήνα ένας πολίτης για την ασφάλεια του».

Ο Wesley J. Smith, πρόεδρος του Centre on Human Exceptionalism στο Ινστιτούτο Discovery, αναφέρει «από την στιγμή της αποποινικοποίηση της ευθανασίας στην Ολλανδία οι ιατροί της χώρας έχουν προχωρήσει σε έναν μακάβριο μονοπάτι στο οποίο η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά πια μόνο τους

27 Μαΐου 2019

Αληθινά Σενάρια: Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη - Βίντεο



Αληθινά Σενάρια: Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη -  Βίντεο- Μάθημα Θρησκευτικών
Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη
Μέσα από τα βίντεο της παρούσας ανάρτησης  μπορούμε να παρακολουθήσουμε  τα καλύτερα στιγμιότυπα από ένα εξαιρετικό  ρεπορτάζ για την ορθόδοξη ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη. Η εκπομπή μας ξεναγεί στην πανέμορφη χώρα της Μαδαγασκάρης και στην εκεί ιεραποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέσα από το ρεπορτάζ θα γνωρίσουμε, τόσο την ιστορία και τον πολιτισμό  της χώρας, όσο και το πράγματι αξιοθαύμαστο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η εκεί ορθόδοξη Εκκλησία. Το βίντεο είναι του κ. Νικόλαου Ασλανίδη από την εκπομπή "Αληθινά Σενάρια"  της ΕΡΤ3.


26 Μαΐου 2019

Έφηβες αντιμέτωπες με την άμβλωση


Έφηβες αντιμέτωπες με την άμβλωση - Αμβλώσεις και Βιοηθική
Έφηβες αντιμέτωπες με την άμβλωση
της Βασιλικής Χρυσοστόμιδου 


Οι έφηβες αποφασίζουν τι θα κάνουν με την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μαζί με το αγόρι ή και τις «κολλητές» τους. Αναζητούν γυναικολόγους μέσω Ιντερνετ και το κρατούν μυστικό από τους γονείς τους.

Η 17χρονη Ε.Κ., μαθήτρια της Β΄ λυκείου, βίωσε τη σκληρή εμπειρία της διακοπής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στα 15. Ανεπαρκώς ενημερωμένη -ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς οι ελληνικές οικογένειες αποφεύγουν να συζητήσουν τέτοια ευαίσθητα θέματα- πέρασε μόνη το κατώφλι του χειρουργείου. Μέχρι σήμερα, δεν έχει μιλήσει στους γονείς της σχετικά.

Η ίδια περιγράφει τα όσα έζησε: «Αυτό, μου έτυχε στα 15. Καλοκαίρι τρίτης γυμνασίου. Ήμασταν 7 μήνες μαζί με το παιδί. Δύο χρόνια μεγαλύτερός μου, όχι από το δικό μου σχολείο, από το τεχνικό. Ολοκληρώσαμε τις σχέσεις μας. Κάποια στιγμή, συνέβη “το κακό” επειδή δεν φορούσε προφυλακτικό, πράγμα που ήταν και δικό μου λάθος, βέβαια. Κι άλλες φορές δεν υπήρχε προφύλαξη, όμως με παρότρυνε να συνεχίσουμε λέγοντας “δεν θα συμβεί τίποτε”, εγώ με αφέλεια, ενέδιδα – δεν το έκανα με το ζόρι. Ούτε πίστευα ότι ήταν τόσο εύκολο να γίνει. Είχα καθυστέρηση, έκανα ένα τεστ, βγήκε θετικό.

Μίλησα στην κολλητή μου και το αγόρι μου. Δεν ήθελα να το πω στους γονείς μου. Ούτε εκείνος το είπε στους γονείς του, μόνο στη μεγαλύτερη αδερφή του. Συναντηθήκαμε μάλιστα και μου είπε να μη φοβάμαι. Στην αρχή δεν ήξερα τι να κάνω, πανικοβλήθηκα. Εκείνος ψύχραιμος. Μου είπε “για ό,τι θέλεις είμαι εδώ, το οικονομικό το αναλαμβάνω εγώ” – εννοείται ότι δεν σκεφτήκαμε τίποτε άλλο εκτός από την έκτρωση. Επειδή δεν ήθελα να πάω στον γυναικολόγο της μαμάς, αναζήτησα άλλον μέσω Ιντερνετ. Ευτυχώς, βρήκα έναν εξαιρετικό και τον επισκέφθηκα – πρώτη φορά πήγαινα, η μαμά μου δεν γνώριζε ότι είχα επαφή. Ήθελα να τελειώνω όσο γίνεται πιο γρήγορα, δεν ήθελα να το σκεφτώ περισσότερο – ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, δεν άφησα τον εαυτό μου να στενοχωρηθεί. Όταν έφτασε η μέρα, πήγαμε με τη φίλη μου και το αγόρι μου. Η διαδικασία δεν κράτησε πάνω από μία ώρα συνολικά. Ένα τέταρτο η επέμβαση και μετά να ξυπνήσω. Βγαίνοντας από το χειρουργείο, αισθάνθηκα μεγάλη ηρεμία, που ξέφυγα από αυτήν την κατάσταση και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα υγείας. Μετά, στο σπίτι της φίλης μου για χυμούς και τέτοια. Λίγες μέρες μετά, χώρισα.

Ό,τι ενημέρωση είχα για θέματα αντισύλληψης ήταν από το Ιντερνέτ και φίλες. Με τους γονείς μου δεν είχαμε μιλήσει ποτέ ανοιχτά για τέτοια θέματα. Γενικές συμβουλές του στυλ “πρόσεχε τα αγόρια” κ.λπ.,

25 Μαΐου 2019

Ανησυχία για τις συσκευές διέγερσης εγκεφάλου που διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές.


Ανησυχία για τις συσκευές διέγερσης εγκεφάλου που διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές.
Ανησυχία για τις συσκευές διέγερσης εγκεφάλου
Η βιοεπιστήμη του «κάντο μόνος σου» έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των επιτευγμάτων που παρουσιάζει. Μία από τις τελευταίες ανακαλύψεις, αφορά συσκευές εγκεφαλικής διέγερσης, που παρέχονται απευθείας στον καταναλωτή.

Μεγάλος αριθμός νευροδιεγερτικών συσκευών έχουν εμφανιστεί στην αγορά, οι οποίοι υποτίθεται πως παρακολουθούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ή παρέχουν σε χαμηλά επίπεδα, απευθείας διακρανιακή διέγερση ηλεκτρικά (tDCS). Λέγεται, πως οι συσκευές αυτές κάνουν τα πάντα, από αύξηση της συγκέντρωσης μέχρι μείωση του άγχους, ακόμη και βελτίωση της ικανότητας των χρηστών για ορθολογική σκέψη.

Παράδειγμα αποτελούν το δημοφιλή ακουστικά neuropriming, που πωλούνται από την εταιρεία τεχνολογίας, Halo. Η σπορ έκδοση του ακουστικού, λέγεται ότι βελτιώνει την απόδοση των αθλητών, κατά τη διάρκεια των αθλημάτων που συμμετέχει έκαστος. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μία επιστημονική έρευνα αναφέρει, πως το ακουστικό βελτίωσε τις επιδόσεις των αθλητών που ασχολούνται με την ποδηλασία κατά 17%.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι ενθουσιασμένες με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν οι διάφορες συσκευές νευροδιέγερσης που κυκλοφορούν στην αγορά και η απευθείας αγορά τους από τους

24 Μαΐου 2019

Μαρτυρίες ανθρώπων με προβλήματα αλκοολισμού




Μαρτυρίες ανθρώπων με προβλήματα αλκοολισμού - Ακλοολισμός και Μάθημα ΘρησκευτικώνΣτο σύντομο  βίντεο  μπορούμε να  παρακολουθήσουμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι είχαν πρόβλημα με τον αλκοολισμό και προσπάθησαν με επιτυχία να αποτοξινωθούν. Το βίντεο  δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος.

23 Μαΐου 2019

Η έννοια της Αυτονομίας κατά τον Ιμμάνουελ Καντ


Η έννοια της Αυτονομίας κατά τον Ιμμάνουελ Καντ-βιοηθική- ηθική φιλοσοφία
Ιμμάνουελ Καντ
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Κόϊο, στον Καντ δεν υπάρχει καμία σαφώς διατυπωμένη ανθρωπολογία στο έργο του περί ηθικής. Παρά ταύτα όμως υπάρχουν κάποιες διάχυτες ανθρωπολογικές αντιλήψεις, όπως ο εξής δυαλισμός: εμπειρική πραγματικότητα από τη μία (σώμα-συναίσθημα), και ανθρώπινη λογική και βούληση από την άλλη. Οτιδήποτε υπάρχει στην εμπειρική πραγματικότητα υπόκειται σε αναγκαιότητες (ή ροπές), ενώ η ανθρώπινη λογική και βούληση είναι ad hoc ελεύθερες [18]. Έτσι η ηθική μπορεί να είναι ελεύθερη και απόλυτη μόνο όταν είναι απαλλαγμένη από την επιρροή της εμπειρικής πραγματικότητας.

Ο ηθικός νόμος θεσπίζεται αυτόνομα από τον ίδιο τον άνθρωπο και πρέπει να αποβλέπει στην ελευθερία. Συνεπώς ο Καντ, προκειμένου να θεμελιώσει την αυτονομία στην ηθική, υποστηρίζει ότι ο ηθικός νόμος τίθεται μόνο με τη χρήση της καθαρής λογικής, της κριτικής ικανότητας και της αγαθής ανθρώπινης βούλησης. Ο Καντ αποθεώνει αυτές τις τρεις λειτουργίες του ανθρώπου και θέτει την εξής θεμελιώδη πρόταση: «Από όλα όσα μπορούν να νοηθούν μέσα στον κόσμο ή και έξω απ’ αυτόν δεν υπάρχει τίποτε άλλο, που να μπορεί να θεωρηθεί ως καλό χωρίς περιορισμό, εκτός από μια καλή θέληση» [19].

Το επίκεντρο της Καντιανής ηθικής στηρίζεται πάνω σ’ αυτές τις δύο έννοιες-κλειδιά: η καθαρή λογική, και η αγαθή βούληση. Υποστηρίζει ότι ο ηθικός νόμος δεν βρίσκεται «ούτε στον ουρανό ούτε στη γη» [20], δηλαδή, ούτε στην θρησκευτική εξουσία ούτε στην εμπειρική πραγματικότητα [21]. Στην πρώτη περίπτωση ο ηθικός νόμος προέρχεται από κάποιον «κηδεμόνα», ο οποίος είναι έτερος του ανθρώπου

22 Μαΐου 2019

Η καύση των νεκρών

Η καύση των νεκρών- Ψυχολογία, θεολογία και βιοηθική
Η καύση των νεκρών
Αναφορά στην ψυχολογία του φαινομένου

Του Πρωτοπρεσβύτερου Στυλιανού Καρπαθίου


Εἰσαγωγικές παρατηρήσεις  




Σκοπός τῆς εἰσηγήσεως αὐτῆς εἶναι ἡ κριτική ἐπεξεργασία καί ἡ ἀξιολόγηση τοῦ θέματος πού ἔχει τεθεῖ σήμερα πρός συζήτηση, ὑπό τήν προοπτική βασικῶν ἀρχῶν καί κανόνων τῆς ψυχολογίας.

Μέσα ἀπό τή διαλεκτική, ταφή ἤ καύση τῶν νεκρῶν, ἐκτυλίσσονται ποικίλες ὄψεις τῆς πανανθρώπινης ἱστορίας τοῦ πνεύματος, ἀναδύεται ἕνα τεράστιο ψυχολογικό ὑλικό, πού ἀποτυπώνει τούς ὑπαρξιακούς κραδασμούς τοῦ ἀνθρώπου, ἀποκαλύπτεται μιά ἰδιότυπη γλώσσα μέ τήν ὁποία ἐκδιπλώνονται τά ἀπόκρυφα τῆς συνειδήσεως τόσο σέ ἀτομικό ὅσο καί σέ συλλογικό ἐπίπέδο, μπροστά στό κορυφαῖο μυστήριο τῆς ζωῆς καί τῆς ὑπάρξεως.

Ἡ προσέγγιση τοῦ θέματος αὐτοῦ μέ βάση τά δεδομένα τῆς ψυχολογίας εἶναι καθοριστικῆς σημασίας, καθ' ὅσον ὁ λόγος της ὑφαίνεται μέ συνθετικές διεργασίες τῶν ἀπαραίτητων στοιχείων πού ἀναδεικνύονται ἀπο τίς ἀνθρωπολογικές μέλετες, τήν ἀρχαιολογική σκαπάνη καί τά γραπτά μνημεῖα τοῦ λόγου. Ἀποτυπώνει δέ ὡς ἐπιστήμη δομικά στοιχεῖα τῆς ὑπάρξεως πού ἐκφράζονται κι ἀποκαλύπτονται μέ τήν κρίση, τήν ἀντίληψη, τό συναίσθημα καί ὅ,τιδήποτε ἄλλο συνιστᾶ καί μορφώνει τήν ἀνθρώπινη συνείδηση, τήν ἔνοια τοῦ ἀνθρώπου ὡς προσώπου

Γι' αὐτό καί θά προσπαθήσουμε νά ἀποκρυπτογραφήσουμε "πετῶντι καλάμῳ" τήν ἐσωτερική γλώσσα τῆς συνειδήσεώς μας ἀπέναντι στό ἐρώτημα "ταφή ἤ καύση" μέσα ἀπό τρεῖς βασικούς ἄξονες ἀναφορᾶς.

α) Θά ἀνατάμουμε τό ἐρώτημα μέ βάση τήν προβληματική πού δημιουργοῦν τά ἀρχετυπικά δεδομένα.

β) Θά ἐπεκταθοῦμε σέ μιά σύντομη θρησκειοψυχολογική θεώρηση, καί

γ) Θά σταθοῦμε μέ λογο εὐθύ καί ἀνυπόκρτο καί μέ ὅποια στοιχεῖα διαθέτουμε μπροστά στή σύγχρονη πνευματικότητα ὅπως αὐτή διαμορφώνεται.

α. Ἡ γλώσσα τῦ ἀρχέτυπου.


Ὑπάρχουν πρωτογενῆ -θεμελιακά στοιχεῖα πού συγκροτοῦν καί ἀναδεικνύουν τήν ἀνθρώπινη φύση, ἀλλά καί τήν συγκρατοῦν ἀπό τήν ἐπικινδυνότητα μιᾶς ἐκτροπῆς της, "σεσιγημένα" -κρυμμένα στήν

21 Μαΐου 2019

Η ζωή Του Ιησού σε 4 λεπτά


Στο σύντομο βίντεο της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία του Ιησού από τη γέννηση μέχρι την ανάσταση Του. Την επιμέλεια της όμορφης αυτής δημιουργικής προσπάθειας  είχε ο Δάσκαλος και Θεολόγος Γιώργος Δάβος.

20 Μαΐου 2019

Smartphones και Social Media: Προκαλούν κατάθλιψη, διευκολύνουν το μπούλινγκ και αυξάνουν τις αυτοκτονίες

Εξάρτηση από το διαδίκτυο - Smartphones και Social Media: Προκαλούν κατάθλιψη,
Εξάρτηση από το διαδίκτυο
Δεν ξέρουμε πώς είναι η ζωή χωρίς iPad ή iPhones. Νομίζω ότι αγαπάμε τα τηλέφωνά μας περισσότερο από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Αυτή τη συγκλονιστική απάντηση έδωσε στην καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο Jean M. Twenge, συγγραφέα του βιβλίου «Η γενιά Me και η γενιά iGen» (Generation Me and iGen), μια ανήλικη Αμερικανίδα. Η καθηγήτρια έχει γράψει ένα πολύ σημαντικό άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό Atlantic για το θέμα της επίδρασης των έξυπνων τηλεφώνων και των κοινωνικών μέσων στα παιδιά και στους εφήβους. Η ίδια μελετά τις μεταβολές στη συμπεριφορά των γενεών από τη δεκαετία του 1930. Οι μεταβολές αυτές χαρακτηρίζονται, όπως σημειώνει, από τον σταδιακό, βαθμιαίο χαρακτήρα τους, ακόμα κι όταν συγκλονιστικά γεγονότα όπως ο πόλεμος επηρέασαν την κοινωνία. Αλλά το 2012, ακριβώς όταν οι Αμερικανοί που διέθεταν ένα έξυπνο τηλέφωνο (smartphone) ξεπέρασαν το μισό του πληθυσμού, σημειώθηκε μια εξαιρετικά απότομη, βίαιη μεταβολή στη συμπεριφορά και στη συναισθηματική κατάσταση των εφήβων, οι οποίοι άρχισαν να χάνουν την τόσο έντονη για την ηλικία τους και για την εποχή μας διάθεση ανεξαρτησίας τους. Οι μεταβολές αυτές επιβεβαιώθηκαν με σειρά μελετών επί σειρά ετών. Όλες ανεξαιρέτως επιβεβαίωσαν ότι, πιθανώς και ως αποτέλεσμα ριζικής αλλαγής στον τρόπο που οι νέοι περνάνε τον χρόνο τους, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο.

Η ερευνήτρια βάφτισε αυτή τη γενιά, γεννηθέντες μεταξύ 1995 και 2012, ως την iGen και υποστηρίζει ότι έχει διαμορφωθεί από τα smartphones και τα κοινωνικά μέσα (social media). Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μεγαλώνουν με smartphones, έχουν λογαριασμό Instagram πριν πάνε γυμνάσιο και δεν θυμούνται πώς ήταν ο κόσμος πριν από το internet. Το διαδίκτυο είναι διαρκώς παρόν στη ζωή τους, μέρα και νύχτα. Το 2017, μια έρευνα έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς εφήβους έχουν iPhone.

Ο ερχομός των smartphones και των tablets δεν είχε ως μόνο αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου που περνάνε τα παιδιά μπροστά από την οθόνη και τα προβλήματα συγκέντρωσης που τη συνοδεύουν αλλά και μια ριζική μεταβολή όλου του τρόπου ζωής, από τη φύση των κοινωνικών τους σχέσεων, μέχρι τη διανοητική τους υγεία. Οι μεταβολές αυτές επιπλέον επήλθαν σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές και εθνικές ομάδες του αμερικανικού πληθυσμού. Οι έφηβοι ζουν δια των συσκευών τους και νοιώθουν πιο

19 Μαΐου 2019

Ο ρατσισμός μέσα μας…


Ο ρατσισμός μέσα μας – βιοηθική και ηθική προσέγγιση του ρατσισμού - Racism within us - a bioethical and ethical approach to racism
Ο ρατσισμός μέσα μας
Η λέξη ρατσισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη razza που σημαίνει φυλή, τη ράτσα. Έτσι, ο ρατσισμός δημιουργήθηκε σαν όρος για να περιγράψει αρχικά το φυλετικό διαχωρισμό, την αίσθηση δηλαδή ότι μια φυλή είναι ανώτερη ή κατώτερη από μια άλλη μέσω της κληρονομικότητας. Κληρονομικότητα δεν είναι μόνο τα επίκτητα χαρακτηριστικά που προσδίδουν κάποια συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο, τα γονίδια δηλαδή. Είναι και ο πολιτισμός, οι συνήθειες, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα ενός συγκεκριμένου λαού.
Σήμερα όταν μιλάμε για ρατσισμό, δεν εννοούμε μόνο το φυλετικό διαχωρισμό, αλλά κάθε είδους διαχωρισμό που ξεχωρίζει έναν άνθρωπο από κάποιο άλλο. Θρησκευτικός ρατσισμός, σεξιστικός ρατσισμός, πολιτικός ρατσισμός είναι μερικοί από τους τύπους ρατσισμού που κυριαρχούν στην ανθρώπινη κοινωνία. Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο και πανανθρώπινο φαινόμενο. Είναι η αδυναμία του ανθρώπου να δεχτεί το διαφορετικό. Δεν είναι κοινωνικό φαινόμενο. Είναι η κυριαρχία του φόβου

18 Μαΐου 2019

Η ιστορία της ευγονικής


Η ιστορία της ευγονικής -βιοηθική - ναζί και ευγονική - μάθημα θρησκευτκών
Βραβείο ευγονικής στην Αγγλία
Από τα αρχαία χρόνια, στους Ναζί και τις αναγκαστικές στειρώσεις στις ΗΠΑ


Η ευγονική είναι ένας κλάδος της Βιολογίας, ο οποίος έχει σκοπό να βελτιώσει την βιολογική υπόσταση του ανθρώπου. Στο πέρασμα των αιώνων ο κλάδος αυτός είχε πολλούς υποστηρικτές, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά που έχουν υπάρξει ποτέ, καθώς επίσης ορισμένοι από τους χειρότερους εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας todayifoundout.com.


Αρχαία ευγονική


Η ευγονική είναι τόσο παλιά όσο ο Πλάτωνας, ο οποίος στην «Πολιτεία» υποστηρίζει ότι η πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει την αναπαραγωγή στις κυρίαρχες τάξεις:

«Η κατάργηση του πλούτου οδηγεί στην παρακμή της παραδοσιακής οικογένειας: κανένα παιδί δε θα πρέπει να γνωρίζει τους γονείς του και το αντίστροφο, προκειμένου να αποφευχθεί η κληροδότηση, η προσωπική περιουσία και ο νεποτισμός στα δημόσια αξιώματα. Οι άρχοντες σχηματίζουν ζεύγη για αναπαραγωγή, φροντίζοντας όμως να μην υπάρχει ερωτική ασυδοσία. Έτσι, παράγεται σταθερός πληθυσμός μέσω της ευγονικής, ενώ παράλληλα η κοινωνική συνοχή αυξάνεται, καθώς οι οικογενειακοί δεσμοί εκφράζονται προς όλα τα μέλη της Πολιτείας» αναφέρει η Wikipedia.

Παρότι οι απόψεις του άλλαξαν με τα χρόνια, ακόμη και στο τέλος πίστευε ότι οι γάμοι στην άρχουσα τάξη θα πρέπει να διεξάγονται «υπό την εποπτεία ενός συμβουλίου, που θα διορίζεται από δικαστικούς λειτουργούς» προσθέτει ο αρθρογράφος.


Ευγονική στον 19ο και 20ο αιώνα


Ανθρώπινη Επιλογή


Οι ιδέες γύρω από την επιλογή και την επιβίωση του τελειότερου έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς στα μέσα και προς το τέλος του 1800, χάρη στο έργο του Κάρολου Δαρβίνου «Περί της Καταγωγής των Ειδών»

17 Μαΐου 2019

Ο άνθρωπος πού έσπασε το ανθρώπινο γονίδιο (Φ. Κόλλινς) μας εξιστορεί πως ανακάλυψε τον Θεό.


Βρήκα το Θεό (Μιλάει ο Φ. Κόλλινς, ο άνθρωπος πού έσπασε το ανθρώπινο γονίδιο)  - χριστιανισμός και επιστήμη - μάθημα θρησκευτικών
Η γλώσσα του Θεού
Φ. Κόλλινς

Επιμέλεια:πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου (χημικού)
 
Α. Το βιβλίο-Η γλώσσα του Θεού

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στη διαχρονική πορεία των Ιατροβιολογικών Επιστημών θεωρείται η ολοκλήρωση της μελέτης του ανθρώπινου γονιδιώματος, γεγονός το οποίο, κατά γενική παραδοχή, θα επηρεάσει την πορεία του ανθρώπινου γένους σε όλες τις μελλοντικές γενιές. Ο Dr. Francis S. Collinsείναι ένας από τους εξέχοντες γενετιστές της Αμερικής, που για πολύ καιρό υπήρξε ο επικεφαλής του Σχεδίου Ανθρώπινου Γονιδιώματος.Στο βιβλίο του “The Language of God”, “Η γλώσσα του Θεού”, κατόρθωσε αφενός μεν να παρουσιάσει με εύληπτο τρόπο το δυσνόητο για τον μη διαθέτοντα ειδικές γνώσεις κεφάλαιο της γενετικής δομής του ανθρώπινου γονιδιώματος, αφετέρου δε να καταγράψει το γενικότερο μακροχρόνιο

επιστημονικό και φιλοσοφικό προβληματισμό του και να παρουσιάσει με απλότητα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, με συγκλονιστική περιγραφή τις ψυχικές του μεταπτώσεις, πριν την αναγνώριση και την ομολογία της υπάρξεως του Θεού και της πίστης του σε Αυτόν.Εξετάζει και απορρίπτει διάφορες απόψεις, από την αθεΐα ως τον Δημιουργισμό της νεαρής Γης, μαζί με τον αγνωστικισμό και αυτό που επικράτησε να ονομάζεται “Ευφυές Σχέδιο”.Προτείνει πίστη στην Επιστήμη και πίστη σε έναν ενεργό και στοργικό Θεό, που δημιούργησε το ανθρώπινο γένος με εξελικτικές διαδικασίες.

Β.Η  πίστη στον ζωντανό Θεό της Αγίας Γραφής και η Επιστήμη μπορούν να συνυπάρξουν

Ιδιαίτερα τελευταία, παρατηρείται ένταση μεταξύ της πίστης στον Θεό και της Επιστήμης. Έχουμε από τη μία πλευρά επιστήμονες σαν τον Ρίτσαρντ Ντόκινς  και τον Στήβεν Πίνκερ που βλέπουν τη θρησκεία σαν ένα απομεινάρι του προεπιστημονικού δεισιδαιμονικού παρελθόντος, που η ανθρωπότητα πρέπει να

16 Μαΐου 2019

Ο άνθρωπος και το περιβάλλον: Ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση


Ο άνθρωπος και το περιβάλλον: Ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση - Βιοηθική- Μάθημα Θρησκευτικών
Χριστιανική ηθική και περιβάλλον
του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη


Ο διάλογος μεταξύ επιστήμης και θεολογίας αποτελεί ζωτική ανάγκη στην εποχή μας, δεδομένου ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών του σε ένα τέτοιο διάλογο. Επιστήμη και θεολογία. Οι δύο αυτοί κατά το παρελθόν αντίπαλοι, που έφθασαν στο σημείο του πλήρους διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων τους, βλέπουν πλέον ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον, αν δεν πρόκειται να οδηγήσουν τον άνθρωπο και τον κόσμο στην καταστροφή. Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η ραγδαία πρόοδος των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας στην εποχή μας καθιστoύν διαρκώς και περισσότερο αναγκαία την ανάπτυξη των πνευματικών και ηθικών δυνάμεων του ανθρώπου, ενώ η αδιαφορία της Εκκλησίας και της θεολογίας για το φυσικό κόσμο και την υλική κτίση εν ονόματι δήθεν της αποκλειστικά πνευματικής της αποστολής αποδεικνύεται πλέον απαράδεκτη ή και επικίνδυνη. Οι διαπιστώσεις αυτές προβάλλουν ως αυτονόητες και προφανείς σε σχέση με το λεγόμενο οικολογικό πρόβλημα. Αποτελεί πλέον γενική συνείδηση ότι η οικολογική κρίση είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας και το ακούσαμε αυτό ανάγλυφα στις προηγούμενες ομιλίες. Ίσως ακούγεται αυτό ως υπερβολή αλλά δύσκολα θα βρεθεί σοβαρός επιστήμονας και υπεύθυνος παρατηρητής της πορείας των πραγμάτων ο οποίος θα διαφωνούσε. Αν συνεχίσουμε την πορεία αυτή η πρόβλεψη ενός αποκαλυπτικού τερματισμού της ζωής, τουλάχιστον στην ανθρώπινη μορφή της δεν είναι ζήτημα προφητείας αλλά αναπόφευκτη κατάληξη.
Μόλις προ ημερών διαβάσαμε στον τύπο την πρόβλεψη του διαπρεπούς επιστήμονα Steven Hawking ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα οδηγήσει κατά αυτόν σε πλήρη αφανισμό της ανθρώπινης ζωής

15 Μαΐου 2019

Τι είναι ο ιουδαϊσμός και σε τι πιστεύουν οι ιουδαίοι;


Τι είναι ο ιουδαϊσμός και σε τι πιστεύουν οι ιουδαίοι; Ιουδαϊσμός – Συναγωγή  - Θρησκεύματα και μάθημα θρησκευτικωών
Ιουδαϊσμός – Συναγωγή
Τι είναι ο ιουδαϊσμός και τι σημαίνει να είσαι ιουδαίος; Ο ιουδαϊσμός είναι απλά θρησκεία; Είναι εθνότητα ή πολιτιστική ταυτότητα; Οι Ιουδαίοι είναι φατρία ή έθνος; Σε τι πιστεύουν οι Ιουδαίοι και πιστεύουν όλοι τους τα ίδια πράγματα;


Ο ορισμός «ιουδαίος» στα λεξικά συμπεριλαμβάνει τις έννοιες «μέλος της ιουδαϊκής φυλής», «ισραηλινός», «μέλος έθνους που ζούσε στην Παλαιστίνη μεταξύ του 6ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ.», «άνθρωπος που ανήκει στον αρχαίο λαό των Ιουδαίων ή βάση εθνικής καταγωγής ή υιοθετώντας την πίστη τους», «άνθρωπος του οποίου το θρήσκευμα είναι ιουδαίος».

Κατά τον ιουδαϊσμό των ραβίνων ιουδαίος είναι αυτός που έχει μητέρα Ιουδαία ή όποιος έχει δεχτεί επίσημα να είναι ιουδαίος. Το Λευιτικό 24:10 συχνά παραθέτεται για να επαληθευτεί αυτή η πίστη αν και η Τορά δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Κάποιοι ραβίνοι λένε πως ο ιουδαϊσμός δεν έχει καμιάσχέση με την πίστη κάποιου ξεχωριστού ατόμου. Αυτοί οι ραβίνοι μας λένε πως ένας ιουδαίος δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί τους ιουδαϊκούς νόμους, ούτε τα έθιμά τους για να θεωρηθεί ιουδαίος. Ουσιαστικά οι Ιουδαίοι μπορούν να μην πιστεύουν καν στο Θεό και πάραυτα να θεωρούνται Ιουδαίοι χάρη στην παραπάνω ερμηνεία.

Άλλοι ραβίνοι εξηγούν πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι
ιουδαίος μόνο αν ακολουθεί πιστά την Τορά και δέχεται τις «Δεκατρείς αρχές της πίστης» του Μαϊμονίδη (ραβίνος Μωυσής μπεν Μαϊμονίδι, ένας από τους μεγαλύτερους ιουδαίους επιστήμονες του μεσαίωνα). Αν δεν ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι «βιολογικός ιουδαίος» αλλά δεν έχει αληθινή σχέση με τον ιουδαϊσμό.
Στην Τορά, που είναι ουσιαστικά τα πρώτα 5 βιβλία της

Βίβλου, η Γέννεση 14:13 μας διδάσκει πως ο Αβραάμ που
Τι είναι ο ιουδαϊσμός και σε τι πιστεύουν οι ιουδαίοι; Ιουδαϊσμός – Θρησκεύματα και μάθημα θρησκευτικωών
Ιουδαϊσμός
είναι μαζικά αναγνωρισμένος σαν ο πρώτος ιουδαίος, περιγράφεται σαν «Εβραίος». Το όνομα ιουδαίος έρχεται από το όνομα Ιούδας που ήταν ένας από τους 12 υιούς του Ιακώβ και που έδωσε το όνομά του σε μια από τις φυλές του Ισραήλ. Απ’ ότι φαίνεται αρχικά η λέξη «ιουδαίος» αναφερόταν μόνο για τα μέλη της φυλής των Ιουδαίων αλλά όταν το βασίλειο χωρίστηκε στα δυο μετά την βασιλεία του Σολομώντα (1 Βασιλέων 12) ο ορισμός άρχισε να αναφέρεται για κάθε άνθρωπο από το βασίλειο του Ιούδα που συμπεριλάμβανε τις φυλές του Ιούδα, του Βενιαμίν και του Λευί. Σήμερα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ιουδαίος είναι ο κάθε άνθρωπος που είναι φυσικός απόγονος του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, ανεξάρτητα από την καταγωγή του από κάποια άλλη από τις 12 φυλές.


Σε τι πιστεύουν οι Ιουδαίοι και ποιές είναι οι βασικές εντολές του ιουδαϊσμού;
 Στον σημερινό κόσμο υπάρχουν 5 βασικές αιρέσεις στον ιουδαϊσμό – ορθόδοξη, συντηρητική, μεταρρυθμισμένη, ανοικοδομητική και ουμανιστική. Οι πεποιθήσεις και οι απαιτήσεις σε κάθε ομάδα διαφέρουν πολύ, αν όμως πρέπει να δώσουμε μια σύντομη λίστα των παραδοσιακών πεποιθήσεων του ιουδαϊσμού θα συμπεριλαμβάναμε τα εξής:

Ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων όσων υπάρχουν, ο Θεός δεν έχει σώμα (είναι ασώματος) και

14 Μαΐου 2019

Η ιστορική διάσταση του Filioque (Φιλιόκβε)


Του. Σάββα Αγουρίδη  καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ιστορική διάσταση του Filioque (Φιλιόκβε) , Καθολική Εκκλησία, χριστιανικές ομολογίες και Μάθημα θρησκευτικών
Το ζήτημα του Filioque
Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να εκθέσει τη διά των αιώνων σημασία του Filioque για τους ανατολικούς θεολόγους, μάλιστα μετά τον 17ο αι., και ιδίως κατά τον 20ό αι. Εδώ εκτίθεται μόνο το πώς ξεκίνησε το Filioque στις σχέσεις μεταξύ των δύο τμημάτων της χριστιανοσύνης.

Η επίσκεψη του Πάπα στη χώρα μας έφερε κατ’ ανάγκη στο προσκήνιο και το ερώτημα αυτό. Βέβαια, οι Νεορθόδοξοι της Ελλάδας, μετά ιδίως τη δεκαετία του ’60, δεν έθεσαν ποτέ το ερώτημα στη μορφή που το θέτουμε εμείς: όχι μόνο το ιστορικό πλαίσιο της αρχικής εμφάνισης των μεταξύ μας διαφορών δεν τους απασχόλησε ιδιαίτερα, αλλά ούτε και η προς την ιστορία σχέση της εξέλιξης ορισμένων από τις διαφορές αυτές. Η Νεορθόδοξη, π.χ., άποψη περί του Filioque σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει ποτέ εξετάσει για ποιο λόγο υπήρξε η ίδια ιστορικώς άγνωστη από τον 15ο αι. μ.Χ. μέχρι και την έκδοση των εγχειριδίων Δογματικής της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έγραψαν άνδρες πανεπιστημιακοί, όπως οι καθηγητές Χ. Ανδρούτσος, Παν. Τρεμπέλας και Ι. Καρμίρης. Οι Νεορθόδοξοι υποστηρίζουν με πλήρη βεβαιότητα ότι οι λόγοι της εμφάνισης της διάστασης Ανατολής – Δύσης είναι βαθύτατα θεολογικοί και μάλιστα «Τριαδολογικοί», συνδέονται δηλ. αποκλειστικώς με το θέμα της σχέσης του Ιησού ως «Υιού του Θεού» και του Αγίου Πνεύματος προς τον Πατέρα Θεό εντός της Αγίας Τριάδος.


 Οι διαπιστώσεις των Νεορθόδοξων
 
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των Νεορθόδοξων, στο ερώτημα κατά τι διαφέρω εγώ από έναν ολλανδό Δυτικό χριστιανό π.χ., η απάντηση δεν μπορεί να είναι πως έχουμε διαφορετική γνώμη για την αξία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αγιαξ· ούτε στις απόψεις μας περί ευθανασίας ή περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τίποτε απ’ αυτά! Μόνο αν κατέβουμε βαθύτερα, εκεί πιστεύεται πως θα βρούμε την κύρια διαφορά μας, κι αυτή είναι Τριαδολογική, με την παραπάνω σημειωθείσα έννοια. Οποια, π.χ., ξένη μη Καθολική, θεολογική εγκυκλοπαίδεια κι αν ανοίξει κανείς διαβάζει πως το Filioque

13 Μαΐου 2019

Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας


Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας - βιοηθική
Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας
Σύμφωνα με τον νόμο 3418/2005 και ειδικότερα με τα άρθρα 8 «Η ιατρική ως σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού» και 9 «Υποχρεώσεις του γιατρού προς τον ασθενή» :

  • Η συμπεριφορά του γιατρού πρέπει να είναι αρμόζουσα προς την επιστήμη και το λειτούργημά του.
  • Ο γιατρός φροντίζει για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και σεβασμού των απόψεων και της αξιοπρέπειας του ασθενούς.
  • Ο γιατρός δεν παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή των ασθενών παρά μόνον όσον απαιτείται για την αποτελεσματική προσφορά των υπηρεσιών του.
  • Ο γιατρός σέβεται τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και ηθικές αντιλήψεις του ασθενούς και δεν επηρεάζεται από αυτές κατά την παροχή των υπηρεσιών του.
  • Ο γιατρός δεν εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη του ασθενούς, δεν δημιουργεί ανάρμοστες σχέσεις με τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους, δεν ασκεί οικονομικές πιέσεις και δεν αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες.
  • Όταν παραπέμπει τον ασθενή σε άλλον γιατρό φροντίζει να τον ενημερώσει πλήρως.
  • Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να διευκολύνει τη σύγκλυση ιατρικού συμβουλίου ΑΝ το απαιτήσει ο ασθενής ή η οικογένειά του.
  • Ο γιατρός δεν μπορεί να αρνηθεί την προσφορά των υπηρεσιών του για λόγους άσχετους με την επιστημονική του επάρκεια.
  • Ο γιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του σε επείγοντα περιστατικά ανεξάρτητα από την ειδικότητά του, την ύπαρξη κατάλληλων μέσων άσκησης της ιατρικής, μέχρις ότου να παραπεμφθεί ο ασθενής στον κατάλληλο γιατρό ή ίδρυμα.
  • Ο γιατρός μπορεί να διακόψει την παροχή των υπηρεσιών του για λόγους προσωπικούς ή

12 Μαΐου 2019

Ο ηθικός προβληματισμός και η χριστιανική θεώρηση της ηθικής



Ο ηθικός προβληματισμός και η χριστιανική θεώρηση της ηθικής -  ηθικά  προβλήματα διλήμματαΤου Μάριου Μπέγζου 

Ηθικός προβληματισμός ονομάζεται ο προβληματισμός που σχετίζεται με το κατα πόσον είναι σωστές ή λανθασμένες οι απόψεις και οι ενέργειες που εξαρτώνται από την πρόθεση, την θέληση και την απόφαση του ανθρώπου.
Η ηθική εξετάζει τον τρόπο ζωής του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου
Ανθρωπολογία είναι η άποψη που έχει κάποιος για το ον που λέγεται άνθρωπος, γι' αυτό κάθε ηθική στηρίζεται σε κάποια ανθρωπολογία.

Για παράδειγμα: η χριστιανική ανθρωπολογία διαμορφώνει και χριστιανική ηθική: Αν για παράδειγμα κάποιος αποδέχεται τη χριστιανική ανθρωπολογία , αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να δεχτεί καταστάσεις όπως: φανατισμό, ανελευθερία, ανισότητα κ.α. , γιατί όλα αυτά είναι ενάντια στη χριστιανική ηθική

Από την άλλη, η ισλαμική ανθρωπολογία διαμορφώνει και ισλαμική ηθική.Παράδειγμα: η γυναίκα δεν απολαμβάνει ίσα κοινωνικά δικαιώματα με τον άνδρα αφού , σύμφωνα με το κοράνι, " οι άνδρες εξουσιάζουν τις γυναίκες επειδή ο Αλλάχ τους έκανε ανώτερους"

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως και η ρατσιστική ανθρωπολογία διαμορφώνει αντίστοιχη ρατσιστική ηθική.

Η χριστιανική λοιπόν ηθική βασίζεται στην ανθρωπολογία του χριστιανισμού, με βάση την οποία η σχέση Θεού και ανθρώπου είναι σχέση ζωής.
Η χριστιανική ηθική έχει ως πρότυπο το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού.

Χρειάζεται όμως ιδαίτερη προσοχή στον διαχωρισμό της ηθικής από τον ηθικισμό και την ηθικολογία!!!
Διαβάστε παρακάτω ένα σχετικό κείμενο του Μάριου Μπέγζου:

"Το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τούτο: «δε θέλει μονάχα να ζει, μα και να ξέρει γιατί ζει», μας εξομολογείται κάποιος ήρωας του Ντοστογιέφσκι. Δεν αρκεί μόνο ότι ζούμε, αλλά χρειάζεται να έχει νόημα ο βίος μας. Πέρα και πάνω από το «τί» είναι η ζωή, υπάρχει και το «γιατί» άραγε ζούμε. Κάθε απάντηση σε αυτό το τελευταίο ερώτημα διαμορφώνει έναν ορισμένο τρόπο ζωής.
Αυτό λέγεται ήθος: είναι ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας. Με αυτήν την έννοια το ήθος και η ζωή είναι σύμφυτα. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ένα νόημα και δίχως κάποιο τρόπο εμβίωσης αυτού του νοήματος. Ίσα-ίσα μάλιστα, από τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας αποφαινόμαστε αν τη χαιρόμαστε ή όχι, αν ευτυχούμε ή δυστυχούμε, αν τελικά ο βίος μας είναι αβίωτος.
Όταν το ήθος συστηματοποιείται και θεωρητικοποιείται, τότε συγκροτείται ηθική. Πρόκειται για τη γενίκευση και την κωδικοποίηση του τρόπου της ζωής, που διατυπώνεται με απαγορεύσεις («ού», «μη»)

11 Μαΐου 2019

Η χριστιανική συνείδηση του Καβάφη


Καβάφης και Χριστιανισμός  -  Η χριστιανική συνείδηση του Καβάφη- Χριστιανισμίς και Λογοτεχνία - Μάθημα θρησκευτικών
Καβάφης και Χριστιανισμός
Του Γεωργίου Τ. Τσερεβελάκη, φιλολόγου

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ως ποιητής αλλά και ως προσωπικότητα παραμένει αινιγματικός. Όσον αφορά την ποίησή του πολλά μας διχάζουν και μας προβληματίζουν-κυρίως θέματα περιεχομένου αλλά και τεχνικής. Επίσης και ως προσωπικότητα , ως άνθρωπος δηλαδή, έχει χρεωθεί πολλούς χαρακτηρισμούς. Ασφαλώς και ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία των γραμμάτων της χώρας μας , αλλά όμως έχει παραβλεφθεί η ανθρώπινη πλευρά του. Δεν έχει «ξεκλειδωθεί»πλήρως ο άνθρωπος Καβάφης. Η ψυχοσύνθεσή του ήταν και είναι ένα δυσεξήγητο μυστήριο. Πολλές απορίες μάς γεννώνται, όταν διαβάζομε τα ποιήματά του. Ποιος ήταν ακριβώς; Ποια ήταν η στάση ζωής του; Είχε χριστιανική συνείδηση ;Ένας ποιητής τέτοιου πνευματικού διαμετρήματος τι ηθική σκευή είχε; Εδώ είναι που αναδύεται το ερώτημα :Διακρινόταν ο Καβάφης από θρησκευτικότητα;

Οι περισσότεροι ποιητές , πριν από αυτόν, είχαν :ο Κορνάρος, ο Σολωμός, ο Παπατσώνης, ο Παλαμάς, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος κ.ά. Το ερώτημα περί Καβάφη είναι καίριο , διότι ο ποιητής εξέφραζε μιαν πλήρη ερωτική ανορθοδοξία σε πολλά ποιήματά του η οποία δεν είναι διακριτό , αν εξέφραζε επίσης και μιαν ηθική ή και κοινωνική διαφοροποίηση, ή ακόμη και θρησκευτική.

Πρέπει όμως να πούμε ότι ο Καβάφης ήταν ένας θερμός χριστιανός ο οποίος νοιαζόταν αρκετά για τα αμαρτήματά του και πίστευε σε μεταφυσικές δυνάμεις και στην μετά θάνατον ζωή. Εξωτερίκευε μιαν ειρωνεία προς την αμαρτία και αυτή φαίνεται εναργώς σε κάποια ποιήματα όπως στο «Μανουήλ Κομνηνός»:

Ο βασιλεύς κυρ Μανουήλ Κομνηνός
μια μέρα μελαγχολική του Σεπτεμβρίου

10 Μαΐου 2019

Βλαστοκύτταρα και διαβήτης: Η νέα ελπίδα


Βλαστοκύτταρα και διαβήτης: Η νέα ελπίδα  - Βιοηθική και επιστημονική έρευνα
Βλαστοκύτταρα και διαβήτης: Η νέα ελπίδα
Ελπίδες για την αποτελεσματική θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δίνει η χρήση βλαστοκυττάρων σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται τέσσερις κλινικές μελέτες με τη χρήση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Οι τρεις εξ αυτών αφορούν τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και η 4η τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση των βλαστοκυττάρων αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματική στη θεραπεία των επιπλοκών του διαβήτη.

Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν σε 20 νέους διαβητικούς στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και όπως διαπιστώθηκε, όλοι οι ασθενείς έναν χρόνο μετά τη θεραπεία διατήρησαν ή αύξησαν τα επίπεδα του C πεπτιδίου, η μέτρηση του οποίου χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της ικανοποιητικής παραγωγής ινσουλίνης.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε και σημαντική πτώση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, τα επίπεδα της οποίας καθορίζουν τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σημαντικό ρόλο, όπως λένε οι επιστήμονες, έπαιξε η έγκαιρη χρήση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, καθώς έγινε μέσα σε έξι εβδομάδες από την εμφάνιση του διαβήτη.

Μια άλλη μεγάλη μελέτη η οποία διεξήχθη από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, σε συνεργασία με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις, αφορούσε μία άλλη προσέγγιση της θεραπείας του διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ίσως αποτελεσματικότερη και μονιμότερη σε διάρκεια, αφού αποβλέπει στην επιθετικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ώστε να καταστεί λιγότερο επιθετικό στα β κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη.

Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκαν τα αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν αρχικά χημειοθεραπεία και στη συνέχεια ενδοφλέβια τα αυτόλογα

9 Μαΐου 2019

Ethics Dumping: μια επιστημονική αποικιοκρατία


Ethics Dumping: μια επιστημονική αποικιοκρατία - Βιοηθική και επιστημονική έρευνα
Ethics Dumping: μια επιστημονική αποικιοκρατία
Ethics dumping είναι ένας καινούργιος όρος ο οποίος χρησιμοποιείται όταν ερευνητές σε μια χώρα (συνήθως πιο εύπορη και με ποιο σκληρή νομοθεσία) πραγματοποιούν τις έρευνες τους σε μια δεύτερη χώρα (συνήθως λιγότερο εύπορη με πιο χαλαρή νομοθεσία), έρευνες για τις οποίες δεν θα κατάφερναν να πάρουν έγκριση στην χώρα όπου δραστηριοποιούνται, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δεχόντουσαν κριτική από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αυτός ο όρος δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιγραφή αυτού του φαινομένου. Από την στιγμή που το συγκεκριμένο φαινόμενο προσδιορίστηκε, ξεκίνησε ένα νέο έργο που ονομάστηκε TRUST. Στις αρμοδιότητες του καινούργιου αυτού έργου είναι η έρευνα και η αντιμετώπιση υποθέσεων ethics dumping και η προώθηση των ηθικών αξιών ανά τον κόσμο.

Ένα καλό επίκαιρο παράδειγμα ethics dumping είναι η περίπτωση του Κινέζου επιστήμονα He Jiankui ο οποίος τροποποίησε το γονιδίωμα σε δυο βρέφη πριν από την γέννησή τους. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι κάποιοι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν γνώση αυτής τις έρευνας και δεν το ανακοίνωσαν στις αρχές. Επίσης στην συγγραφή τις ερευνητικής του εργασίας φαίνεται να έχει βοηθήσει ο Michael Deem, καθηγητής του Rice University. Επίσης, φαίνεται να γνώριζαν για την συγκεκριμένη έρευνα και 3 ερευνητές του πανεπιστημίου του Stanford, με ποιο τρανταχτό παράδειγμά τov Craig Mello ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει τιμηθεί και με βραβείο Nobel.

Αυτό το παράδειγμα όμως υστερεί σε σχέση με τις 400 έρευνες για μεταμοσχεύσεις οργάνων που
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...